fredag 18. desember 2015

Dyrke urter i vinduskarmen

For å få mer hardføre og robuste planter kan du kjøpe frø og dyrke dem selv helt fra start. Det finnes som regel et stort utvalg av frø til spennende urter i hagesentre, blomsterbutikker eller frøkataloger på nett. Et par nettsteder jeg har god erfaring med er: gardenliving og impecta. Med bred erfaring fra eksperimenter i vinduskarmen til skolehagen på Geitmyra i Oslo, er Mella nå aktuell med boken Enkel kjøkkenhage på 1-2-3.


Her har han delt sine beste tips til hva du må tenke på før du går i gang med å dyrke grønnsaker og urter som garantert gir suksess. BIK – bruk ikke kast.

La barna delta og se hvordan vi kan utnytte en rekke urter og grønnsaker maksimalt og få gleden av å se det gro selv midt på vinteren. Agurk kan man dyrke i store potter innendørs i vinduskarmen , gi den noe å klatre i – og vips, så har du en agurkgardin. Det tar tre til fire måneder fra du sår til du får agurker. Så om du begynner nå kan du få fine agurker i slutten av juni, sier hun. Stomsvik forteller videre at man kan også dyrke gulrot i melkekartonger.


Lær å dyrk i vinduskarmen. Jeg lærer deg steg for steg hvordan du lykkes med å dyrke egne urter og grønnsaker i vinduskarmen. Hele opplegget gjennomføres på nett og du kan følge med når det passer deg best.


Jeg vise deg steg hvordan du går frem for å lykkes på kun på til minutter i uken.

Lys: Urter trenger lys for å trives, en solrik vinduskarm er nok. Obs, utover våren blir det fort for varmt og sterkt lys i sydvent vindu, du må isåfall vanne ofte. Vi pleier for eksempel å ha en stor krukke med urter på terrassen, sånn at det er lett å plukke det vi trenger til matlaging. Unntaket er basilikuDen tåler ikke trekk, og bør heller stå inne. Persille er en kjent og kjær smakstilsetning, som er blant de enkleste urtene å dyrke.


For ikke å snakke om hvor tilfredsstillende det er å høste fra egne planter hele året, spare penger og sørge for ren mat samtidig. Jo flere som dyrker mat selv, desto mer kan vi spare miljøet for giftige plantemidler og sørge for en viss selvforsyning av naturlig mat. I egen hage vet du hva som foregår.


Ofte blir det for lite lys og for varmt på kjøkkenet vintersti særlig hvis du har en varmeovn rett under kjøkkenvinduet, forklarer sivilagronom Sølvi Svendsen i Norsk Hageselskap. Dyrke egen urtehage Dyrk urter fra balkongen Krydderurter kan du enkelt dyrke i vinduskarmen eller på balkongen. De er både dekorative og smaker godt i maten. Hvem elsker god mat gjør sine egne urter vokser i vinduskarmen.


I stedet for uspiselig Ficus du kan sette duftende urter for vinduet. Hvem er smart brukes som hans vinduskarmen urtehage. Tenk så moro å dyrke sine egne urter og grønnsaker! Det er velsmakende, sunn og enkel.


De fleste urter kommer fra varmere strøk, og derfor tenker kanskje mange at de tåler full sol, mager jord og tørke. Grønne urter kan du dyrke inne eller ute i krukker. Lei av at urtene du kjøper i butikken dør?

Her er hageekspertens råd for hvordan du kan dyrke urter i vinduskarmen - og får butikkkjøpte urter. Når du har dette klart er det på tide å tenke på hva du skal dyrke i. Miniveksthus med lokk er bra, spesielt hvis lokket er høyt slik at plantene får nok plass. Hvis det ikke er for tørt i rommet kan du dyrke i alle slags terrakottapotter og plastpotter. Bruk såjord til frøene, det får du kjøpt i egne sekker i butikken. I kurset lær å dyrk i vinduskarmen lærer du deg steg for steg hvordan du lykkes med å dyrke egne urter og grønnsaker i vinduskarmen.


Kurset er tilrettelagt på en måte som gjør at du kan gjennomføre det på til minutter i uken. Hvorfor: Urter kan du kjøpe på hagesenteret eller dyrke frem fra frø. De er utrolig anvendelige i matlaging, på brødskiva, som pynt i en drink og i salater og dressinger.


Noen av dem krever mye stell, andre er lettere å ha med å gjøre. Her kan du lese mer om hvordan du lykkes med krydderurter i vinduskarmen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg