mandag 6. juni 2016

Drektighet sau

Drektighet er svangerskap hos pattedyr. Denne tidsperioden kalles drektighetstiden. Lengden på drektighetstiden er forskjellig mellom ulike arter og blir gjerne lenger jo større arten er.


Små arter har betydelig kortere drektighetstid enn store arter. Helsetjenesten for sau gjennomgår i temaheftet under de ulike fasene i en normal fødsel, og årsaker til- og tiltak ved fødselsvansker. Normal drektighetslengde hos norsk kvit sau er mellom 1- 1dager.


Spæl går noe kortere ti 1- 1dager, og som oftest er det slik at jo flere foster ei søye bærer på jo kortere er drektigheten. Dyr som blir gravide kalles gjerne drektige. Brunsten hos sau varer i gjennomsnitt timer hos voksne søyer, men er kortere hos påsettlam. Ved en synlig brunst er de viktigste tegnene rastløshet, stårefleks for vær, risting på halen, oppsvulming av kjønnsleppene og i noen tilfeller klart slim fra kjønnsåpningen. Stillbare reimar - passer alle dyrestørrelsar.


Lêrreima er polstra for å hindre gnag på ryggen. Ein bør difor arbeide for å få søyene i passeleg hald før paring (5) slik at ein her eit godt utgangspunkt for optimal fôring og unngår behov for sterk fôring i tidlig drektighet - det trengs ikkje noko til fostervekst då. Siste veka før lemming går produksjonen av progesteron ne og det vert danna østrogen. Forøvrig er det lyset som styrer brunsten hos sau.


Svært sjelden å få brunst i sommerhalvåret. Det kan av og til også være et problem å få livlammene i brunst. Om du vil slippe væren eller gå med den i ban avhenger vel først og fremst av driftsopplegg og interesse.


Drektighet sau

Voksne søyer viser tydelig brunst og er enkle og oppdage. Norsk kvit sau er en samlebetegnelse for avlspopulasjonen av crossbred-typen, dvs. Rasene holdes også i renavl, og dalasauen er den viktigste. Fluktatferd varierer mellom rasene av sau , og atferden til gammelnorsk sau kan muligens gjøre denne sauen bedre egnet i rovdyrutsatte strøk. Ved beiting i utmark vil sauene i flokken typisk gå ved siden av hverandre for å få best tilgang til gresset.


Når flokken forflytter seg vil de derimot følge etter hverandre i en lang rekke. Hvilket dyr går drektig lengst? Se hva det er, i denne artikkelen.


Antibedekingsskjørt for vêr, for å hindre paring på uønskt tidspunkt. Skjørtet er laga av PVC og hindrar sårheit Breidde cm. Her finn du opplysningar fôrbehov og sannynleg grovfôropptak for sau gjennom vinteren. Du finn også tips og råd om praktisk fôring og holdvurdering av sau som er fasiten på om du fôrar rett. Livskraftige lam med god fødselsvekt og søyer med mykje opplagsnæring å mjølke av etter lamming er målet med god vinterfôring.


Siden 70-åra har ulike norske og utenlandske crossbredraser blitt krysset sammen, slik at svært mye av den norske sauen i dag er krysninger. Sau (Ovis aries) er ein drøvtyggar. Han er eitt av dei vanlegaste husdyra og vert avla fram for kjøt og ull.


Det er mogleg å bestille fostertelling på sau.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg