torsdag 3. september 2015

Kobber irr

Kobber irr

Irr er et grønt belegg som dannes på kobber og kobberlegeringer i fuktig luft. Kobbertak, kirkespir og andre gamle gjenstander av kobber kan være helt eller delvis dekket av irr. Irr er basiske kobbersalter dannet ved reaksjon mellom kobber og forbindelser i luften som svoveldioksi hydrogensulfid og karbondioksid. Irr (også kalt verdigris) er den basiske blandingen av kobberforbindelser som oppstår når kobber korroderer. Når kobber irrer oppstår det et grønt belegg som kan sees på kobbertak, kobberrør, statuer eller andre ting laget av kobber eller kobberlegeringer.


I fuktig luft får kobber et grønt overflatebelegg av basiske kobbersalter, kalt irr. Når kobber reagerer med tørr, ren oksygengass dannes en tynn oksidfilm som beskytter mot videre reaksjon ved romtemperatur. Ved høye temperaturer omdannes metallet langsomt til kobber (I)oksi Cu O, og et tynt ytre lag av kobber (II)oksi CuO.


Puss kobber med ketchup, eddiken i ketchup tar anløpning og flekker på kobber. Kypros), grunnstoff, kjem. Kim skrev: Jeg har nå prøvd de meste råd for å få igjen kobber farven, med dårlig resultat. Men så prøvde jeg noe jeg hadde i garasjen og det er en plastboks med pussemiddel som er til å fjerne skitt fra båter.


Kobber irr

Sparyet, ventet (litt lenger enn bruksanvisningen sa) og gnikket så intelligent altså ut fra kontakten for ikke å dytte irr inn der det ikke var ønskelig. The internal rate of return ( IRR ) is a metric used in capital budgeting to estimate the profitability of potential investments. Funket som sagt glimrende, men som jeg sier er det sikkert billigere løsninger i markedet! Vet heller ikke hvor holdbar denne beskyttelsen er der hvor det er mye mekanisk slitasje. Det er lett å forme, og fordi det har høy termisk ledningsevne brukes det ofte i kasseroller.


Rent kobber er mykt, derfor legeres det gjerne med andre grunnstoffer for at det skal bli hardere, og slik får vi for eksempel messing. Smeltet kobber er tyktflytende, og det har lett for å danne seg blærer i godset. Kobber egner seg derimot dårlig til støping. Støpt kobber blir derfor et dårlig og porøst materiale, men blandet med tinn (bronse) eller sink (messing) blir egenskapene annerledes, og disse legeringene egner seg godt til støping.


Kobber irr

Jeg følger opp: mitt problem er irr på marin messing som jeg prøver å få bort slik at jeg kan gi det plass i stuen. Fungerer de samme triksene på messing? Dette i motsetning til andre metoder som p-piller, som kvinner må huske å ta hver dag. Kobberrør med mye irr bør følges med på da dette kan utløse lekkasjer. Flere av disse tingene kan huseier gjerne undersøke selv, men er man usikker er det lurt å kontakte rørlegger for en grundig gjennomgang, uttaler Skaar Nilsen.


Den tar og fjerner stort sett alt av maling og lakk. Den grønnaktig irr patina som ser så skilles på en kobber tak eller statue kan. Nå kan du legge oppi det kobberet som skal pusses rent. Irr , grønt belegg som dannes på kobber og kobberlegeringer i fuktig luft.


Hvis det er irr i kokekar må det ikke brukes til mat). Bergverksindustri og Røros kobberverk, Olavsgruva, Johan Falkberget. Både sølv, gull og kobber er smibare metaller. I tørt klima (liten luftfuktighet) får kobber en tilnærmet usynlig hinne som stanser videre oksidasjon. Belegget går i løsning eller løsner fra overflaten, og overflaten blir blank og fin av rent metallisk kobber , forteller han.


I fuktig klima dannes basiske kobbersalter med en blågrønn farve som kalles irr. En ting å merke seg hvis man skal servere gløgg - eller annet med fruktsyre, er at det finnes mange fine kobberkjeler som er fortinnet innvendig. Pass på å rengjøre disse godt innvendig slik at all irr fjernes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg