onsdag 30. september 2015

Sintef lag rom i kjelleren

Sintef lag rom i kjelleren

Tips og råd til innredning og oppussing av kjeller på nettsidene til SINTEF. For deg som skal bygge. Du får tilgang til ca. Fagområder Dette tilbyr vi.


Lag rom i kjelleren - fuktsikre løsninger for å innrede kjeller Velg riktige, fuktsikre løsninger når du skal innrede kjeller. SINTEF anbefaler at man alltid måler radonkonsentrasjonen før innredning av kjellerrom. Slik går du frem for å lage rom for varig opphold i kjelleren. Utvendig isolering er best.


Selv med ny drenering og utvendig isolering risikerer man at fundamentene står i kontakt med fuktig byggegrunn. Det kan gi kapillæroppsug av fukt fra grunnen. Slik bygger du boligrom i kjelleren Kjellerrom kan bli kjærkomment ekstra areal i boligen.


Men ikke alle kjellere kan brukes. Undersøk om kjelleren egner seg, velg anbefalt løsning og gjør jobben riktig. Rom for varig opphold i kjeller skal ha vindu som gir tilfredsstillende tilgang på dagslys.


Jo større avstanden i lysgrava er ut fra kjellerveggen, jo mer lys slippes inn i rommet. En lysgrav som er bredere enn vinduet, bidrar også til bedre lysforhold i rommet. Denne anvisningen behandler ombygging av kjeller til boligrom i egen bolig, det vil si bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel. Anvisningen gir oversikt over krav.


Her finner du også oversikt over hvilke krav som stilles, for eksempel til søkna rømningsvei, takhøyde og dagslys. Skal du lage rom i kjelleren ? SINTEF Byggforsk anbefaler å isolere hele ytterveggen. Her er det veiledning til hvordan du sørger for riktig fuktsikring og radonsikring, samt råd. Det er svært risikabelt å innrede kjellerrom der de fukttekniske forholdene ikke er gode nok, sier fagredaktør for boken, Jan Chr.


Riktig renovert er kjelleren et perfekt ekstra rom eller tre. Denne boka viser riktig framgangmåte ved innredning av kjeller slik at huseierne unngår fuktproblemer i etterkant. Innredning av rom i kjelleren er verdifulle tilleggsarealer. Sendes om virkedag. Vi har mer enn millioner bøker.


Sintef lag rom i kjelleren

Sjekk gulvet Det ene man bør undersøke før man innreder kjellerrom, er om det er fuktsperre i gulvet. Hvis huset er bygd før ca. Da trenger du ikke å isolere på innsiden av veggen. Et alternativ er å isolere veggen utvendig bare under terrenget, og isolere innvendig i tillegg.


Det er også mulig å isolere veggen kun på innsiden. Illustrasjon: Sintef Byggforsk. Med utvendig isolering blir den eksisterende veggen varmere og dermed tørrere. Denne boka viser hvordan du bør få utført utvendige arbeider som drenering og fuktsikring, og hvilke løsninger du bør velge for oppbygning av golv, vegger og himling innvendig. Den henter informasjon fra mange byggdetaljblad og refererer til de.


Boken mener jeg er mer enn nok i første omgang. Jeg har et kjellerrom hvor veggene har vært bygget opp som følger (fra yttervegg og inn mot rommet ): Murvegg, stenderverk med glassvatt mellom, så et lag med plast og ytterst sponplater. Stenderverket har på et par steder fått noe råteskade (har sikkert stått i år).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg