tirsdag 29. september 2015

Brenne leire hjemme

Plastelina, leire og modelleringsverktøy fra Koh- I Noor. Deres sortimentet omfatter både plastelina, skulpturleire, Mass Modelleringsleire samt ordinær modelleire, alle med sine forskjellige egenskaper. Det ble laget kanaler i milen hvor det ble plassert store mengder brensel. Til slutt ble det klasket et tykt lag med bløt leire utenpå hele milen, med åpninger ved bunnen for inntak av luft til forbrenningen, og på toppen for utslipp av røykgassen. Slike ovner var i bruk i Norge fra middelalderen.


Brenne leire hjemme

Brevutkast til sultan sony liv. Det finnes flere typer leire : de som fryser bare etter baking eller steking, og den andre - uten bruk av høye temperaturer. Leire kan kjøpes hos enhver papirvarebutikk eller gjøres hjemme alene. Det er umulig å ringe et slikt polymermateriale, siden bygningen er bygget, vil strukturen inneholde helt forskjellige komponenter. NVE kan vel fortelle deg hvor det er leirgrunn i helt grove trekk (store deler av Oslo-området og Trondheim med omland er bygget på leirgrunn).


Men NVE forteller deg ikke noe om hvor du lettest finner en bøtte leire. Skal du bruke leiren til noe (feks ansiktsmaske eller til å lage krukker e.l.) så må du nok kjøpe den. Vi har laget julepynt av hjemmelaget leire.


Noen som vet om jeg kan brenne vanlig leire i vanlig stekeovn og hvor lenge den må stekes? Den går bare opptil 3grader. Innpakningspapir inneholder gjerne leire og fargestoff. Det gjør det uegnet både til brenning og gjenvinning. Kast det i søpla, og vurder å bruke mer miljøvennlige alternativ til julas gaver.


Papp og papir gir store mengder røyk og sot og kan dessuten øke faren for pipebrann. Ta vare på leirerester og bruk det om igjen. Det blir store mengde leire som blir rester etter dreiing, avdreiing osv. Jeg samler dette i en bøtte og prøver å kna det opp igjen.


Den resirkulerte leira har minst like gode egenskaper som den som er i plast når du kjøper den, men det er vanskelig å få ut all luft og få den knadd ordentlig. Mange av de fremmøtte på storsamlingen med tema I pottemakerens hånd var veldig fornøyd med kvaliteten på leiren eller kittet som ungene fikk leke med. Det er såkalt play-do- leire , som er veldig enkelt å lage selv. Det har vært kjent en stund at ren kaolin- leire som det finnes mye av i varmere strøk egner seg til betong, men nå har vi funnet ut at urene leiretyper, slik vi har her hjemme i Norge, også kan benyttes, forteller Justnes.


Store mengder leire er derfor å finne i de områdene som har ligget under havoverflaten. I dag ligger den 1til 2meter over havet. Leire finnes også i høyere strøk i innlandet.


Da kalles den gjerne kvabb. Grå lufttørkende leire for både barn og voksne. Kan lakkeres eller males med hobbymaling eller lignende etter tørking. Leiren er lett å forme og sprekker ikke. Leire er rett og slett en stor uutnyttet ressurs som kan bidra til å bedre hele verdens miljøregnskap, mener SINTEF-forsker Harald Justnes.


Bergen brannvesen opplyser på sine hjemmesider at det er lov å brenne hageavfall, men kun små mengder tørt hageavfall, som kvister, gress og gammelt løv og planterester. Det er ikke tillatt å brenne søppel i noen form, heller ikke bygningsrester, materialer eller trevirke som er behandlet med maling, lakk, impregnering eller lignende. Kreamikk interessert?


Da er du kommet til riktig ste for på Keramikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg