fredag 24. april 2015

Drektighetstid geit

Gi en symbolsk gave til noen som har alt - og til noen som mangler det meste. Bli kjent med Kirkens Nødhjelp. Finn informasjon her! Sammen for en rettferdig verden!


Drektighet er svangerskap hos pattedyr. Denne tidsperioden kalles drektighetstiden. Lengden på drektighetstiden er forskjellig mellom ulike arter og blir gjerne lenger jo større arten er.


Små arter har betydelig kortere drektighetstid enn store arter. Dyr som blir gravide kalles gjerne drektige. Frå dette urgermanske ordet har orda gaits , gait , geit , Geiß og goat oppstått. I norsk husdyrproduksjon blir geita likevel holdt innendørs størstedelen av året, for intensiv melkeproduksjon.


De siste årene har geiteholdet derfor vært preget av problematiske produksjonssykdommer. Overvåk geit hele drektighetstid. Svangerskapet vil vare ca fem måneder.


Dyrehelseportalen og indekser fra Norsk Sau og Geit. Mats hadde dritflax med fiskeutstyret og at Stig var enestående fjern på kunnskap om drektighetstid ku kontra geit. Etter fødselen melker geita i ni måneder.


Hver geit produserer cirka 5liter melk på denne tiden. De tre siste månedene før fødsel melker ikke geita. Straks hun har født neste gang, begynner hun å produsere melk igjen. I naturen hvor dyra kan velge fritt, sies geita å velge å beite på kratt og dekke bortimot av forbehovet på denne måten.


Det er derfor også den perioden hvor. Geita er som sauen og kua en drøvtygger med fire mager. Ellers kan både geit og kje dø. Dette er ikke det siste spørsmålet du kommer til å ha om geiter , det kan jeg love deg! Hvordan vet man at ei geit er drektig.


Vektøkning er et tegn, men ei drektig geit har en karakteristisk pære-form (fordi de ofte får tvilling-kje), en i vært livmor-horn. Her følger en gjennomgang av hver enkelt rase. Opplysningene er hentet fra ulike kilder. For å holde omfanget nede er det gjort en del forenklinger.


Livskraftige lam med passe fødselsvekt og søyer med godt utvikla jur som kan mjølke godt etter lemming, er målet med god vinterfôring. Fôringa må tilpassast. NSG har fylkeslag i alle fylker utenom Oslo. Alle fylkeslag har egne hjemmesider under NSG-domenet.


Hannen kalles okse el. Kvige er hunnen fra 1-årsalder til første kalving. Kuas drektighetstid er 2– 3døgn. Tyggingen skjer sidelengs, slik at plantekosten blir malt.


Fortenner mangler i overkjeven. Halen er lang med en kort dusk. Den har mager (vom, nett, blad- og løypemage), klover og biklover. Dette for å verne dei nyfødte kjea frå rovdyr og fuglar, og for å halde dyra tamme. Dei fleste kje av hankjønn vert kastrerte.


Ribbe til pinnekjøtt og spekelår fra 3-år gamle kastrater er det mest ettertrakta produktet frå kystgeitholdet. Tidllegare var geitehovud “skjeltehaud” også høgt verdsatt, og alt på geita vart utnytta. Elefanten er drektig i knapt to år.


Ny forskning kan kanskje avsløre hva som gjør den tykkhudede kjempen i stand til å gjennomføre dette maratonsvangerskapet, som gir hjernen mer tid til å utvikle seg og hjelper kroppen til å. Den store variasjon i drektighetstid hos mink har sammenheng med tidspunktet for bedekningen. Voksne bukker veier ofte 5- mer enn geiter av samme alder, mens åringer ofte veier et par kg mindre enn voksne dyr. Vektene er relativt stabile fra år og oppover.


Reproduksjon og dødelighet. Det mest iøynefallende er at rådyret brunster om sommeren. Dyrevernalliansens arbeid for sauer og mot mulesing. Dyrevernalliansen arbeider for å bedre forholdene i sauefjøsene, og for at flere sauer skal få komme ut i luftegård også om vinteren.


Les fakta om sau og geit. Er det nokon som har tips ang paring av lam. Har tatt over ein liten saueflokk og vil gjerne auke raskast mogleg, utan å bruke for mykje pengar på livdyr.


Trolig ble bare tamhunden domestisert før sauen, selv om også gris, geit og tamfe ble domestisert svært tidlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg