fredag 4. august 2017

Järnvitriol inomhus

Har behandlat två limträbalkar som jag ska ha som tv-bänk med järnvitriol. Behandlade dem i november men är ännu inte gråa. Hur giftigt är det att ha järnvitrol inne? Det enda som man ska betänka är hur man ska utföra jobbet och hur det hela kommer att se ut.


Det är inte alla som tycker om den färg som uppstår då man behandlar en fasad med järnvitriol. Hur målar man med järnvitriol inomhus ?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste blanda till den färdiga färgen. Slutresultatet blir en stilren grå kulör som smälter in i naturen och vårdar träet. Järnvitriol används främst för att skapa en naturlig grånad yta på träpanel. Tjärvitriolen innehåller balsamter-pentin.


Det säljs järnvitriol för användning mot både sniglar och mossa. Entusiaster tillverkar skrivbleck av järnvitriol blandat med garvsyra. Kanske något att pröva om du vill att huset ska ha en blå ton.


Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inomhus är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som besvärlig ifall man andas in det i alltför kraftig kvantitet.

Det är angeläget att man har god lufttillförsel både då man målar och då man låter det hela torka. Den är lätt att stryka ut och få jämn och fin även på stora ytor. Perfekt till bänkskivor, snickerier och möbler. Behandling med järnvitriol är en kemisk behandling och ska inte liknas vid en traditionell behandling med lasyr eller täckfärg.


När behandlingen är genomförd så är det inte ovanligt att se att träet har blivit mörkare. Herdins Köksbänksolja PLUS. En del tycker att detta är hur fint som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte gillar färgnyansen.


Innan man testar på en möbel kan det vara idé att pröva på en träbit. Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus ? Det möjligen låter lite konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att behandla gräsmattan mot mossa alternativt en mix som är till därför att behandla och påverka husväggar och andra träpartier utomhus. Det möjligen låter en aning onormalt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att behandla gräsmattan mot mossa eller en blandning som är till därför att vårda och färga husväggar och andra träpartier utomhus. Järnspikar blir rostiga i kontakt med detta salt ( rostfläckar som sprider sej i träet) och det är kanske inte så smart om golvet inte är spikad med rostfritt ? Det finns säkert en logisk förklaring varför sulfaten inte används i större utsträckning inomhus men knappast därför att den är giftig.


En del anser att det här är hur bra som helst och roar sig vanligtvis med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte uppskattar färgnyansen. Det man ska fundera på då man målar med järnvitriol inomhus är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som irriterande ifall man andas in det i alltför stor mängd. Det är viktigt att man har bra lufttillförsel både då man målar och då man låter det hela torka. Det möjligtvis låter lite konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att processa gräsmattan mot mossa alternativt en mix som är till för att behandla och påverka husväggar och andra träpartier utomhus.


Teakolja för behandling av ädelträ och olackerade träytor inomhus.

Fungerar järnvitriol bra på tryckimpregnerat trä eller ska man låta bli? Välj bland varor inom många olika kategorier: Möbler, En riktig GYSINGE jul , Textil, mattor och gardiner, Böcker, Krukor och keramik, Glas och porslin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg