onsdag 2. august 2017

Hva brukes kobber til

Hva brukes kobber til

Kjøp i Distrelecs store produktkatalog. Rask levering og super service! Det er rødbrunt og er det eneste fargede metall ved siden av gull. Støpt kobber blir derfor et dårlig og porøst materiale, men blandet med tinn (bronse) eller sink (messing) blir egenskapene annerledes, og disse legeringene egner seg godt til støping.


Kobber egner seg derimot dårlig til støping. Noen steder i verden, og spesielt i Lilleasia, finnes kobber i ren tilstand i naturen. Som kjent brukes aluminium mere og mere i kraftkabler av den enkle grunn at det er billigere. Aluminiumskabler er ofte koblet sammen og til og med skjøtet med kobberkabler noe som ikke er et problem forde det brukes skjøtehylser som er sveiset sammen på en spesiell måte men de er fremdeles elektrisk koblet sammen.


Smeltet kobber er tyktflytende, og det har lett for å danne seg blærer i godset. Det er et grunnstoff med kjemisk symbol Cu, og har en rødoransje farge. Unngå å drikke varmt vann fra kranen, og la kaldtvannet renne litt hvis det er lenge siden kranen har vært i bruk. Vær obs på at bruk av kobbergryter i matlaging kan avgi kobber. Også vanlig kjele som brukes til vannkoking kan avgi kobber.


Kim skrev: Jeg har nå prøvd de meste råd for å få igjen kobber farven, med dårlig resultat. Puss kobber med ketchup, eddiken i ketchup tar anløpning og flekker på kobber. Men så prøvde jeg noe jeg hadde i garasjen og det er en plastboks med pussemiddel som er til å fjerne skitt fra båter.


Bronse som inneholder andre metaller enn kobber og tinn, kalles gjerne spesialbronse. Bronse, betegnet opprinnelig en legering av kobber og tinn, men er etter hvert gått over til å bli fellesbetegnelse for en rekke legeringer med kobber som hovedbestanddel. Hos nyfødte og småbarn kan vann forurenset med kobber fra vannrør gi diare. Koboltforgiftning som følge av koboltinntak gjennom munnen fører til tap av appetitt, diaré, redusert kroppstemperatur og en sjelden gang dødsfall. Innånding av kobolt sammen med wolfram, titan og wolframkarbid kan føre til en alvorlig lungelidelse, såkalt hardmetall-lunge, som en sjelden gang fører til invaliditet.


Hva brukes kobber til

I tillegg var det et metall som kunne brukes til våpen og verktøy. Våpnene som ble brukt i tiden vi kaller den greske antikken, var av bronse. Legeringer av messingtype, hvitt kobber , skal ifølge Aristoteles være fremstilt av messinøkene (et asiatisk folk ved Svartehavet) ved smelting av kobber med tilsats av en egnet jordart (sinksilikat?). Det er foreslått, men ikke allment akseptert, at navnet på dette folkeslaget kan ha ført til betegnelsen messing.


Når man tar elektrodene i et beger med kobberkloridløsning, dekkes den negative med et lag av kobber. Hvor kobberet ble av og hva det ble brukt til etter at det ble fraktet med hest og slede fra Røros til Trondheim havn, har vi ikke visst så mye om til nå. Bronse ble etter hvert, sammen med marmor, foretrukket som materiale til statuer og andre minnesmerker, mens våpen- og verktøysbruken ble overtatt av jern og etter hvert stål.


Hva brukes kobber til

Vil du finne ut mer om magneter og hva magneter kan brukes til ? Forskere ved Universitetet i Oslo er i ferd med å avslutte et stort forskningsprosjekt om kobberet. Jeg har kjøpt kobber salve nå, wedela, men det følger ikke med. Egenskapene til flytende kobber gjør det vises grønt uten lys fra omgivelsene, mens sterkt lys gjør det rosa. Foruten sin faste tilstan kan kobber også eksistere i enten en flytende eller gassformig tilstand. Hva bør du velge – stål, kobber , aluminium eller jern?


Sølvhalogenider er lysfølsomme og brukes i fotografisk film. Som elektrolytt brukes sinksulfat (ZnSO (aq)) i halvcellen med zinkelektroden, og kobber (II)sulfat (CuSO (aq)) i halvcellen med kobberelektroden. Selv om sølv har bedre elektriske egenskaper enn kobber , har pris og sølvs overflateoksidasjon hindret utbredt bruk til elektriske formål. Ut fra spenningsrekka kan man finne at sink har en større tendens til å avgi elektroner enn hva kobber har. Messing er en legering med kobber og sink som hovedelement.


Hva brukes kobber til

Messingen kan også ha andre tilsatsmaterialer, som bly, tinn, aluminium, mangan og jern. Det er et slitesterkt materiale med gyllen overflate, og er mye brukt for dekorative anvendelser. Misfarget sølvtøy er ofte et resultat av denne egenskapen.


Sjekk hvilke materialer som best leder varme, som egner seg best til mat basert på melkeprodukter, som tåler oppvaskmaskinen og hvilke som er mest slitesterke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg