torsdag 24. mars 2016

Hva er skyldøre

Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk. Du kan søke på vegnavn, adresser eller gårds- og bruksnummer. Vil du heller finne en eiendom i kartet?


Ved denne matrikkelrevisjonen ble alle matrikulerte eiendommer i. Kryssord er et spill som normalt har en firkantet eller rektangulær form med et rutenett av hvite og svarte ruter. Målet er å fylle de hvite firkantene med bokstaver som former ord og setninger, ved å løse hint som leder til svar. Videre ba han jordskifteretten avklare hvem som har rettigheter til sameiet. Hugo Eliassen, som stilte med fullmakt for Ellinor Eliassen, eier av gnr.


Dersom det er to budgivere på samme beløp og den ene har forebehold om in blanco skjøte, kan dette telle negativt og det andre budet uten forebehold blir sannsynligvis foretrukket. Men eggene er samtidig neste generasjon eggprodusenter. Uvettig sanking hindrer derfor tilfredsstilling av behovet for egg i neste omgang. Over tid og av erfaring har eggsankerne funnet si løsning på dette problemet. At fordelinga blei endra litt, var løsninga på et delprobleMisnøye med delinga etter skyldøre.


Hver enkelt eiendom ble tildelt. Paul og Elen står som ”eiere”. De var fortsatt barnløse og bare et år senere døde Elen. Den fem år gamle Maren Anna Nielsdtr var pleiebarn fra Helmofjorden.


Det er mest tjenlig at alt av rettigheter følger jorda. Retten tar aldri opp saker av eget tiltak og er bunden av partene sine påstander (disposisjonsprinsippet). Partene er ansvarlig for å opplyse saka tilstrekkelig.


Dommeren har rettledningsplikt. Alle parter har rett til å fremme sitt syn, setta seg inn i motparten sitt syn og ta til motmæle (kontradiksjon). For gård- og småbrukere har vi funnet det overflødig å tilføye livsstilling. Denne sier seg jo selv ved at vedkommende er eier av, bosatt på og driver et gårds- eller småbruk, - og hva er hva , får han eller hun selv avgjøre.


Når det gjelder huser, er forholdet annerledes. Et hus gir i og for seg selv ingen livsstilling. Prosjektet med bygdevei er derfor nøkkelen til framtida på Vidrek. Så snart planen er klar kan veien bygges, om så bit for bit. Vei er bare første etappe.


Grunneiere i bygda må nå også gå i gang med å plan-legge boligfelt, enkeltvis eller samla. Statens kartverk hvor skyldøre til de enkelte eiendommer er oppført. Eiendommer som er fradelt et hovedbruk og som ikke har fått andel i utmarka har tilbakeført sitt skyldøre til hovedbruket.


For meg virker det meget oppsiktsvekkende at kommunen er så lite oppdatert på hva det betyr å eie en jordbrukseiendom innenfor et sameie. Kommunen hevder at de kan avvikle forvaltning av fiske– og jaktrettigheter på kommunens eiendom Fjellheim på Bukkemo, noe som viser at man ikke vet hva man snakker om. Det er ikke vanlig, og i de fleste tilfeller heller ikke mulig, å tinglyse en samboerkontrakt eller sameieavtale.


En samboerkontrakt regulerer normalt de økonomiske forholdene mellom samboerne og deling ved et eventuelt opphør av samlivet. Dette er bestemmelser som ikke kan tinglyses i grunnboka.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg