onsdag 16. mars 2016

Bygge støttemur selv

Husk også å sikre murer over meter mot mulige fallskader. Bygges det støttemur mot en vei, er det strengere krav. Har du ikke selv nødvendige kompetanse til å vurdere dette, ta kontakt med en fagperson. Støttemur over 100cm. Anleggsgartneren vil her demonstrere hvordan du bygger en solid støttemur.


Først slår anleggsgartneren to stikkstenger i jorda og spenner en snor mellom dem.

Snoren angir forkanten og høyden på den nederste steinen i støttemuren vår, og skal sitte ca. Dermed kom det på plass som en avslutning av muren og sidevegg til oppkjørselen. Hus-ingeniøren fant underveis ut at det ville være fint å bygge inn et område i muren til søppeldunkene. Langs en meter støttemur skal det noe til for at ikke et eller annet kommer i veien.


Foto: Ingrid M Rotvik (copyright). Vi har skråtomt og skal bygge støttemur for å utnytte arealet vesentlig mer enn i dag. Spørsmålet er hvordan man gjør dette uten at det koster skjorta.

Det er fjell som underlag for hele muren. Noe av det vanskeligste ved å anlegge en støttemur er å gi den en passe helning. Selv om vi sier at en høy støttemur er mur over 90cm.


Derfor er det en god idé å velge spesielle støttemurblokker som automatisk sørger for at muren får cirka graders helning fordi de ganske enkelt er støpt med helning. Helningen er viktig fordi den sammen med vekta av muren skal motstå trykket fra jorda i skråningen. Kommunen kan hjelpe deg å finne lokale plankart og bestemmelser. Har du lyst til å bygge flere unntatte ting samtidig? Da kan det du vil gjøre bli så omfattende at du likevel må søke.


Her har du gjør-det- selv oppskriften på hvordan du lager en slik trapp selv. Trinn for trinn: Planlegg trappens utforming og antall trinn. Høyden på opptrinnet bør helst ikke være over cm.


Erstatt massen med ikke-telefarlig pukk og grus. Grav til frostfri dybde. En liten støttemur er enkel å lage selv. I tillegg er den både dekorativ og praktisk for avslutning av en skrånende tomt, eller av ulike platåer i hagen.


Også rundt bed kan en liten mur skape trivsel og stemning.

Bak støttemuren kan du plante vekster som ytterligere vil fremheve steinmuren og gi uteområdet et flott utseende. Slik gjør du når du skal i gang med å sette opp mur. Så finner vi den best løsning når det kommer til pris og funksjonalitet på prosjektet. Mulighetene er altså mange for å finne gode løsninger enten det er i skrånede terreng, nivåforskjeller opp til naboen, eller om du skal bygge opp plenen noe og du trenger en kant ned til belegningssteinen.


Grunnforholdene og høyden på muren er de kriteriene som i de fleste tilfeller bestemmer hvorvidt du bør be om hjelp fra en murmester, eller om du selv kan bygge støttemuren. Du kan bygge støttemur ved hjelp av betong-elementer, eller på tradisjonelt vis med naturstein. Som alltid er jobben enklere med riktig verktøy.


Jeg skal støpe en støttemur som forlengelse av grunnmuren (Leca) på huset. Muren skal følge retningen på grunnmuren i meter og så dreier den til høyre. De første m blir i full høyde og så faller høyden med terrenget bak.


Total lengde på muren blir ca meter. Skal du bygge støttemur ? Det å bygge støttemur er ikke noe å ta lett på. Besøk vår nettbutikk her! Så enkelt at selv far kan klarer det.


Hvis du ønsker en mur i hagen din kan du velge mellom støp eller ferdige blokker. Enkel muring og støpearbeid i hagen kan. Du finder alt hvad du skal bruge til opbygning af støttemuren i vores webshop.


Her på siden kan du læse vores guide til hvordan arbejdet med opbygning af støttemuren kan foregå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg