mandag 22. juli 2019

Prinsessen som ingen kunne målbinde

Prinsessen som ingen kunne målbinde. Grinden til kongsgården sto ikke noen stun de kom i flokk og følge fra øst og vest, både ridende og gående. Men det var ingen som kunne ordbinde prinsessen. Han hadde en datter som var så vrien og vrang i ord at ingen kunne målbinde henne, og derfor lovte han ut at den som kunne gjøre det, skulle få prinsessen og halve kongeriket attpå.


Her gir vi deg et par forslag til hvilke innfallsvinkler du kan forholde deg til i din eventyranalyse.

Sjanger: En naturlig innfallsvinkel i en eventyranalyse er sjangeren. Hun var så vrien og vrang i ord at ingen kunne målbinde henne, og derfor lovte han ut at den som kunne gjøre det, skulle få prinsessen og få slettet halve studielånet attpå. Det var engang en lånekonge som hadde en datter. Så tegnet jeg den igjen rundt ti år senere.


Poenget handler selvsagt om det kjente norske folkeeventyret om prinsessen som ingen kunne målbinde. Jeg så for meg en motsatt – og bokstavelig – tolkning, der en stakkars prinsesse stadig vekk blir bundet til målet. Et ekte folkeeventyr er en fortelling av ukjent opprinnelse.


I hvert eventyr finnes det en moral.

Hun mente aldri å være slem eller å overkjøre noen. Men siden hun snakket både høyt og mye var det flere som ikke likte denne prinsessen så mye. Mange rundt henne hadde foretrukket en prinsesse som bare smilte og gikk i et med tapeten. Skjul at jeg er logget.


PRINSESSA SOM INGEN KUNNE MÅLBINDE. Kongen og Dronninga visste ikke si arme rå så de hyra inn både psykologa og pedagoga for å oppdra den temperamentsfulle dattera si. De skal målbinde prinsessen og vinne hennes hjerte. Gjentagelser er også viktige, og samme ordbruk brukes ofte om igjen. I noen eventyr finner man overnaturlige hendelser.


Dukken i gresset - (Mb) 10. Harald Stormoen har hovedrollen som kongen, Andreas Aabel som Askeladden, mens Unni Torkildsen spiller rollen som prinsessen. Er det frykt kritikerne kjenner på når de får slikt behov for å trakassere en prinsesse som har valgt å forkynne. Ny bok lover sannheten om Sylvi Listhaug, men til det er analysen for lettbent.


Uautorisert biografi: Mathias Fischers bok om Sylvi Listhaug fungerer som en påminnelse om hva som kan gå for å være kristenkonservative verdier. Og Peter Christian Asbjørnsen, sortkledd og med navnskilt, steg ned fra sokkelen sin og fortalte - om Askeladden og prinsessen som ingen kunne målbinde , om Kjerringa med staven, om Smørbukk og Goddag mann økseskaft. Og naturligvis mot Eidsivating lagmannsrett, idet boken fra forlaget Ex Libris jo heter Retten som ingen kunne målbinde.


Han ville ikke ha dette rennet i gården sin til ingen ting.

På hytta henger det et maleri, en gave hun fikk fra de som var på omstillingssenteret i NSB. Det maleriet setter jeg så utrolig stor pris på. Prosessen som ingen kunne målbinde av Kjell-Ivar Andersen Spesialist i klinisk pedagogikk, spesialpedagog, Mastergrad i familieterapi, arbeider ved Den pedagogisk-psykologiske tjenesten (PPT) i Fredrikstad kommune.


Og kanskje blir prinsessa som ingen kunne målbinde til Elsa fra Frost?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg