mandag 22. juli 2019

Hardføre busker og trær

Mange tenker automatisk roser når de tenker på blomstrende planter i hagen. Busker , gjerne i kombinsajon med stauder og små trær egner seg. Plantene som velges må være hardføre , etablere seg godt og. Spesielt større trær og hardføre busker kan beskjæres tidlig om høsten dersom været er bra, mens andre sarte vekster bør få vente til våren.


Et arboret som har både blomster, busker og trær.

Beskjær de hardføre på høsten, de sarte på våren. Sårbare vekster, som roser, bør alltid beskjæres på våren, etter at faren for frost er over. Lettstelte busker er alltid velkommen i en hage. Med tanke på en til nå nokså tørr sommer i store deler av Scandinavia, er det spesielt positivt med tørkesterke og hardføre busker. Jeg har gjenoppdaget hyll (Sambucus nigra) de siste somrene.


Busker og trær kan fint benyttes for å lage små områder i hagen med litt skygge hvor f. Magnolia `Yellow Bird` Mange tror at magnolia ikke er hardført, men de klarer seg faktisk veldig mange steder. Herdigheten varierer en del mellom.

En del av sortene gjør seg også i store krukker. Det er mange ulike slag, og flere av dem har vakre blomster, men også bladene kan være dekorative og fargerike. Hardføre busker og trær ? Spørsmål angående roser, stauder, løk- og knollvekster, sommerblomster, fjellhage, klatreplanter og andre planter som pryder hagen. Busken har en vi rund og tettvokst form med blågrønt bladverk.


Etter blomstring får blåleddved blå, dekorative bær. Draglands Planteskole - utvalgte, friske og hardføre hageplanter. Vi er en allsidig pryd- og nytteplanteskole som produserer og selger: ett- og flerårige urter, bærbusker, prydbusker, nåletrær, hage- og allè- trær , roser, hekkplanter, rhododendron, klatreplanter og et stort utvalg av stauder. Blomster og planter på hytta bør være hardføre og tåle noen uker uten.


Varmekjære busker , roser og rhododendron kan være vanskelig å få til på steder med beinkalde vintre og korte somre. Den grønne rammen av hardføre trær og busker rundt hagen er viktig for alt som skal gro og trives i hagen, ikke minst for mennesker og dyr. Nyplantet og klar til en vekstsesong. Hengelerk (Larix pendula) Som på øverste bildet. Denne har stått gjennom flere vintre og trives godt uten spesielt stell.


Noen busker og trær jeg har hatt god erfaring med i potte er blant annet disse. De fleste eviggrønne trær er faktisk bare moderat hardfør eller ikke vinter hardfør.

Det finnes mange flere som fungerer godt! Det betyr ekstra omsorg eller overvintrer i et frostfritt sted. Sårbare arter vil etter hvert som de blir eldre eller blir mer motstandsdyktig mot frost. Allikevel så har vi også flere sorter som fint kan klare seg selv om de har litt lavere herdighet. Vi har et fast sortiment busker og trær som egner seg her nord.


Vi har også jordbærplanter, bringebærbusker og et utvalg med frukttrær. Ta kontakt med ditt Solhagensenter. Blomster, busker og trær som vokser raskt Knut Tveit er innkjøpskoordinator i Hageland.


Han opplyser til Klikk. Av busker og trær er det hyll, spireatyper, samt mange staudesorter. Busker Med busker kan du skjerme mot innsyn og lage buskas og vakre blikkfang på uteplassen og i hagen. Mange av dem blomstrer fint, andre har dekorative blader.


Vintergrønt er mer enn tuja og einer! Utvalget er stort, og med litt fantasi kan du skape fin variasjon i hagen også om vinteren. Høsten er en fin tid for å se etter tomrom i hagen.


Planlegg nå, og vær klar til å plante når våren kommer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg