torsdag 11. februar 2016

Norsk byggeskikk historie

Ta med deg historiens største dramaer på farten – både som magasin og digitalt. Se alle mulighetene dine her og bestill. Gi et magasinabonnement i gave. Velg mellom og utgaver. Kan bygninger fortelle historie ?

Teknologisk utvikling og oppfinnsomhet har ført til at stadig nye materialer har blitt tatt i bruk. Statens Byggeskikkutvalg har valgt å bruke betegnelsen god byggeskikk synonymt med god bygningskultur. Men bryggas historie har det vært rettet liten oppmerksomhet mot fra historieskrivere.


Således er den ikke omtalt, men bare nevnt som et mat- og vinhus i Harstads store historiebok Ved egne krefter. De nyeste generasjoner vil sannsynligvis forbinde Gammelbrygga med akkurat det. På norsk forekommer også oversettelsen folkearkitektur som et synonym til byggeskikk. Byggeskikksbegrepet som kulturhistorisk fagterm er i utgangspunktet deskriptivt og verdinøytralt, men kan både i fagmiljøer og i folks dagligtale også brukes normativt, og det tillegges da en betydning parallell til ordet folkeskikk.


Norsk språkhistorie handler om utviklingen av det norske språket fra opprinnelsen i urnordisk fram til moderne norsk.

Det er vanlig å dele norsk språkhistorie inn i fire tidsperioder, med glidende overganger mellom periodene. Byggeskikk i Norge Tidligere varierte byggeskikken fra landsdel til landsdel og var lite påvirket av de internasjonale strømningene. Den lokale byggeskikken var tilpasset naturforhold på stedet, og gjenspeilte variasjonene i klima, landskap og levevis.


Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) har ansvar for det statlige arbeidet med å fremme god byggeskikk. God byggeskikk kan defineres so”En kvalitet ved de bygde omgivelser der hensyn til fysisk og sosialt livsmiljø, ressursbruk og energi, universell utforming og estetikk inngår i en stedlig helhet. Skogfinnene hadde en helt særegen byggeskikk med røykstue, badstue og rie som de viktigste karakterbygningene.


Når det gjelder selve gardstunet, så har det helt opp til våre dager vært karakteristisk for Finnskogen at bygningene på gardstunet er langt mer spredt og vilkårlig plassert enn norsk - og svenskbygdens mer ordnede tunformasjoner. Begge byggemåter var imidlertid kostbare og fremmede for norsk byggeskikk. Bindingsverk ble den mest utbredte byggemåten. Vi introduserer undervisningsfjernsynets nye storsatsning, Norsk Historie , som er en serie for alle som er interessert i historie og et utdanningstilbud som gir et halvt års studiekompetanse.


Ved Britt Kristin Holsen, Beate Flattum Rud og Gerd Inger Polden. Byggeskikk er heller ikke bare nybygging, men også å ta vare på historien. Og at arkitektkompetanse i mange år var så å si fraværende i svært mange norske. Tilfeldig plassering kan like gjerne være et uttrykk for at det ikke er tatt hensyn til en lokal byggeskikk.


På Finnskogen finner vi imidlertid spredte tun som klart er er del av en lang tradisjon. Finske innvandrere til Sverige og Norge hadde denne tuntypen som en del av sin skikk. Tidens tann og vår bruk tærer på våre hus og leiligheter.

De eldste husene slites kanskje minst, mens vi lettere oppdager slitasjen ved det som er nesten nytt. Men spor etter vår bruk og etter våre forgjengers bruk, er viktige deler av husenes historie. Norsk politikk og offentlig forvaltning Partier og politikere Norske politiske partier Arbeiderpartiet (Ap) er et norsk sosialdemokratisk politisk parti. Skogfinsk og norsk svedjetradisjon i Heimen – lokal og regional historie , nr.


Kulbrandsta Lars Anders.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg