fredag 26. februar 2016

Stjernekart

Stjernekart er kartografiske fremstillinger av stjernehimmelen hvor man vanligvis benytter rektascensjon og deklinasjon som koordinater. Som regel foretrekker man stjernekart over små himmelområder og samler disse i et atlas. Et stjernekart er et kart over nattehimmelen. Astronomer deler stjernehimmelen inn i et rutenett for å forenkle bruken.


De beynttes for å identifisere astronomiske objekter som stjerner, stjernebilder og galakser.

Historisk har de blitt benyttet til navigasjon siden sivilisasjonens morgen. Dreibare stjernekart på norsk Dreibare stjernekart gjør det enklere å finne frem på stjernehimmelen. Still inn dato og klokkeslett, så viser kartet hvilke stjernebilder som står hvor på himmelen. Slike kart viser imidlertid ikke planetene.


De beveger seg fra uke til uke, og tas derfor ikke med på dreibare stjernekart. Nattehimmelen er skapt for å ta vare på øyeblikket, både små og store. Der du er designeren.

Hvert stjernekart er skreddersydd til et helt spesielt øyeblikk. Astrolinker (også tilgjengelig fra hovedmenyen øverst på denne nettsiden) inneholder en rikholdig samling linker til ulike astronomiressurser på internett. Det er et komplett og meget nøyaktig stjernekart , som viser stjerner, planeter og galaksers plassering på himmelen i forhold til din person akkurat i øyeblikket.


Vi anbefaler at du klikker her og leser noen råd før du skriver ut kartet på papir. Noen navn er vanskelig å lese på grunn av andre overlappende navn. Eit stjernekart er ei kartografisk framstilling av stjernehimmelen, der ein vanlegvis nyttar rektascensjon og deklinasjon som koordinatnett. Som regel nyttar ein stjernekart over små himmelområde, og samlar desse i eit atlas.


Vintersekskanten og Vintertriangelet. Gå ikke glipp av to svært kjente mønstre på januarhimmelen, nemlig. Klikk på bildene for versjoner med full oppløsning. Dette er stjerner som vokser og krymper i størrelse med jevne mellomrom, og som derfor varierer i lysstyrke over tid.


Flere slike variable stjerner finnes i stjernetåken Den store magellanske sky, som ligger nær solsystemet vårt. I starten vil mange stjerner se like ut, men etter hvert skiller det seg ut grupper, og du vil se forskjellige typer. SE OGSÅ: Slik orienterer du etter tegn fra naturen! Kun stjernene og linjene som indikerer hvordan du finner de.


Nordstjernen ligger i nor og du kan du se den hele året.

Før du går til det skritt å kjøpe en kikkert vil jeg anbefale deg å få tak i et godt stjernekart. Gå ut og gjør deg kjent på stjernehimmelen uten andre hjelpemidler enn det blotte øyet. Ta utgangspunkt i Karlsvogna og orienter deg ut fra denne. På denne måten finner du Polarstjerna, Kusken, Tvillingene, Løven osv.


For å lagre svar og kommentarer, må elever og lærere registrere seg. I tredimensjonalt rom har de fleste stjernene liten sammenheng med. Star Stable er et hestespill på nett fullt av eventyr.


Stell med dine egne hester, ri dem og utforsk den spennende øya Jorvik.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg