tirsdag 16. februar 2016

Arbeidsgiver reduserer arbeidstid

Arbeidstid er den tiden du står til disposisjon for arbeidsgiver. Foreslår nye endringer. Jobbsikkerhet og lønnsvekst. DU et Supergavekort på 7kroner.


Ulempene må være forholdsvis betydelige for at arbeidstaker skal kunne nektes rett til redusert arbeidstid , og må bero på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Arbeidstakere som ønsker redusert arbeidstid må søke arbeidsgiver om dette i rimelig tid før den reduserte arbeidstiden ønskes iverksatt. Man kan tenke seg både endringer av arbeidsoppgaver og kanskje også endringer i arbeidstid – i hvert fall hvis endringene er helt minimale. Oversikt over arbeidstid. Spørsmålet blir dermed hvorvidt arbeidsgiver har rett til å foreta denne endringen av stillingsprosenten eller ikke, uten den ansattes samtykke.


Nei, innskrenkninger trenger ikke være jevnt fordelt. Om han kan trekke deg i lønn før du fikk beskjed? Vel, du kan trekkes i lønn fra og med datoen da stengetiden reduseres.

Arbeidsgiver kan faktisk si opp enkeltansatte heller enn å innskrenke timer for alle. Dette gjøres i samarbeid med arbeidsgiver , og skjer når det ikke er aktuelt eller realistisk at arbeidstakeren går tilbake til opprinnelig stillingsprosent. Redusert arbeidstid i henhold til lovbestemmelsene, eller kommunens personalreglement, er slik sett en mellomstasjon for disse arbeidstakerne.


Arbeidstaker som ønsker redusert arbeidstid , må gi arbeidsgiver skriftlig varsel om dette snarest mulig og senest uker i forveien. Det kan maksimalt søkes om redusert arbeidstid for inntil år av gangen. Retten til arbeidstidsreduksjon skal drøftes før arbeidsgiver treffer sin avgjørelse.


Selv om arbeidstaker oppfyller et av kriteriene for redusert arbeidstid , er det også en forutsetning at reduksjonen ikke er til vesentlig ulempe for arbeidsgiver. Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke blir enige om redusert arbeidstid , kan arbeidstaker bringe saken inn for en Tvisteløsningsnemnd som avgjør saken. Det har ført til en debatt om utfordringene med tid til familien når både far og mor jobber fulltid. I arbeidsmiljøloven slås det derimot fast at småbarnsforeldre har rett til redusert arbeidstid.


Dette betyr at de kan inngå avtaler ut over de fleste grensene som er satt i loven. Det vil være den avtalen mellom deg og arbeidsgiver som danner utgangspunktet for når du skal arbeide. Denne avtalen kan i utgangspunktet ikke endres ensidig av arbeidsgiver eller arbeidstaker. Når en arbeidsgiver reduserer arbeidstiden til en arbeidstaker, må arbeidsgiver gi arbeidstakeren en endringsoppsigelse.


Mindre endringer i for eksempel arbeidstid vil som hovedregel være innenfor arbeidsgivers styringsrett.

Dette foregår på samme måte som ved en ordinær oppsigelse. Alternativt kan arbeidsgiver innta den nye stillingsprosenten i selve arbeidskontrakten eller skrive en tilleggsavtale. Unntaket er hvis dette medfører ”vesentlig ulempe” for virksomheten. Arbeidstaker som har redusert arbeidstid etter arbeidsmiljøloven § 10- fjerde led har på visse vilkår fortrinnsrett til ledig stilling som vil innebære økning av arbeidstiden. Mest praktisk vil det kanskje være i de tilfellene der arbeidstakeren ønsker å øke arbeidstiden før utløpet av avtalt periode med redusert arbeidstid.


Dersom arbeidsgiver gjennomfører endringer i arbeidstiden, bør du rent faktisk etterkomme pålegget om ny arbeidstid , men samtidig gi uttrykk for at du ikke uten videre aksepterer at arbeidsgiver har rett til å gjennomføre endringen. Videre bør du henvende deg til foreningens sekretariat for en vurdering av din sak. Uttak av tjenestefri med lønn kan tas ut som redusert arbeidstid , altså at man istedenfor å ta hele dager fri får redusert arbeidstiden med en viss prosentandel. Kan arbeidsgiver tvinge meg til å reise timer hjemmefra før å jobbe?


Skal arbeidsgiver betale for verneutstyr som stikkvest? Må jeg avtale ferie med min arbeidsgiver ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg