onsdag 24. mai 2017

Nordisk design kjennetegn

Den kjennetegnes av enkel design med rene linjer og måten man omgås med materialer og lys på. Arkitekter som kan regnes som bidragsytere til stilen er for eksempel Alvar Aalto, Gunnar Asplun Sverre Fehn og Arne Korsmo. Innen kunsthistorien omfatter det ulike ornamentale stilarter fra ulike perioder. Begrepet refererer til luksuriøse, enkle hjemmeinnredningsprodukter preget av abstrakt funksjonalistisk estetikk. Perioden skapte en internasjonal anerkjennelse av nordisk design som man fremdeles nyter godt av.


PH-lampa, Tripp Trapp-stolen, Stelton-kanna og Margrethe-bollen er eksempler på klassisk, nordisk design på sitt beste, men hva kjennetegner egentlig vår nordiske måte å formgi på?

I episoder går vi gjennom det nordiske hjemmet rom for rom. Hvorfor ser våre hjem ut som de gjør, og hvem er designerne som har skapt det typisk nordiske? Stilen var inspirert av funksjonalismen, men med en mykere linjeføring. Begrepet kan både oppfattes som en stilbetegnelse, som en betegnelse på en nordisk livsstil og på en nordisk arbeidsmetode.


Nordisk stil er et begrep som brukes innen arkitektur, design og kunsthistorie. Kjennetegn på den nordiske stilen er naturlige elementer, lyse treverk. Arbeidsgleden ble etter hvert et kjennetegn på Aalto. Skandinavisk design og norsk arkitektur.


Svensk og annan skandinavisk design på brett, skjærebrett og kunsttrykk hos.

Den nordiske språkkonvensjonen. Grenseløst nordisk arbeidsmarked ( nordisk passunion). Vi sammenlignet kjennetegn i definisjonene (kjennetegnmatrise). Nordisk design er anerkjent i hele verden, og selv om den minimalistiske streken ofte kan minne om japanske design – er den særegent nordisk. Design fra Norden inspirerer en hel verden, og har vært en stor eksportsuksess.


Kanskje er danskene aller mest anerkjent hva møbeldesign angår, men Norge, Sverige og Finland puster de i nakken. Alt trenger ikke være hvitt eller grått - det kan gjerne være farger, men stilen og teksturene er sentrale. Litt mye blått på portrettet 1. Testet ut hvilke farger jeg skulle bruke å et ark 2. Tegnet svakt på aquarelle papiret 3. Her finner du innredning og design for alle hjemmets rom. Sammen danner de et klart bilde av hva skandinavisk design står for og hva som gjør dette så unikt. Høy Gjøre rede for særtrekk ved nordisk design i et internasjonalt perspektiv.


Middels Kunne fortelle om særtrekk ved nordisk design i et internasjonalt perspektiv. Lav Kunne gi eksempler på særtrekk ved nordisk design. Ved hjelp av en utvidet forståelse av begrepet skandinavisk design gis nye perspektiver på så vel ”klassikere” som mindre kjente deler av vår designkultur. Undervisningen struktureres rundt en serie tema som står sentralt i historien om nordisk design.


Inspirert av funksjonalismen. Her får du se nærmere på hva som kjennetegner et typisk nordisk soverom, og hvordan bruken av soverommet har endret seg gjennom tiårene.

Stort utvalg av stoler, bor speil og annet innen moderne skandinavisk og nordisk design. Ta en titt å bli inspirert av vår smak. I læreplanen står det at elevnene etter 1o klasse skal kunne gjøre rede for særtrekk ved nordisk design i et internasjonalt perspektiv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg