mandag 29. mai 2017

Drektighetstid hos blåhval

Hvilket dyr går drektig lengst? Drektighetsperioden hos pattedyr kommer primært an på én ting. Se hva det er, i denne artikkelen. Denne tidsperioden kalles drektighetstiden.


Lengden på drektighetstiden er forskjellig mellom ulike arter og blir gjerne lenger jo større arten er. Små arter har betydelig kortere drektighetstid enn store arter. Hos rovpattedyr som bjørn og gaupe fødes ungene nakne, blinde og hjelpeløse, og de må vernes i et hi. Ved fødsel er bjørneungene bare 300–5gram, men når de forlater hiet etter fire måneder, er de fire kilo.


Hos andre arter, som hos hjortedyr, er ungene i stand til å følge moren raskt etter fødsel, men de dier i en lengre periode. Variasjonen skyldes flere årsaker, men den viktigste faktoren er når tispen har hatt eggløsning. Tegn på drektighet: Dersom vulva fremdeles er hoven etter løpetid. Når den vokser så fort, skyldes det i høy grad en uhyre næringsrik morsmelk, som inneholder prosent fett og prosent protein. Det trengs da også en del næring for å produsere så kraftig melk – en voksen blåhval spiser vanligvis to til tre tonn plankton om dagen.


Hos en voksen blåhval er alt enormt. Blåhval blir kjønnsmoden mellom 8–års alder. De kjønnsmodne hunnene får vanligvis en enkelt unge hvert annet eller hvert tredje år. Paringen skjer på sein høst og vinter i varmere strøk på lave breddegrader.


Her fødes også kalvene etter en drektighetstid på 10–måneder. Gjennomsnittlig drektighet hos hund regnes for å være ± dager. Den normale variasjonen er stor, fra – dager og avhenger av mange faktorer som rase, tispens alder, antall fostre, parringstidspunkt, mm. Små raser har ofte noe kortere drektighetstid enn de store rasene.


Mindre raser har ofte noe kortere drektighetstid enn større raser. Metøstrus er en del av den seksuelle syklusen hos pattedyrene. Hunner blir befruktningsdyktig når eggløsning skjer i østrus. Zygote oppstår etter naturlig parring eller assistert befruktning (inseminering), dersom hannens spermier befrukter (smelter sammen med) hunnens eggceller.


Normal kroppstemperatur hos hund er 3– 3°C. I dagene før fødselen er det vanlig at temperaturen svinger mellom 3– 3°C, av og til noe lavere. C, hos noen helt ned mot °C. Et par dager før fødselen er kjønnsåpningen stor og hoven. Temperaturen hos de fleste katter vil synke ca.


C og stiger først mot slutten av blokkingsstadiet. Det er ofte vanskelig å ta temperaturen på katt uten å påføre katten unødvendig stress, og blir dermed sjelden gjort hos katt i forbindelse med fødsel. Du vil unngå kalvingsvansker dersom du bruker okser med gode indekser for fødselsforløp og som gir kalver med lav fødselsvekt.


Ut over dette er det verdt å merke seg at de intensive rasene gir forlenget drektighetstid. Dette gjelder i særlig grad for Limousin, som kan gi nesten dager lenger drektighetstid enn rein NRF. Normal drektighetslengde hos tispe er på dager ± dager. Dette kan variere pga befruktningen kan ha skjedd noen dager etter selve parringen da sædcellene lever en periode i skjeden til tispa og kan ha befruktet eggene på et senere tidspunkt. Er drektighetslengden kortere enn dager er det større sjanse for at det er svakfødte valper.


Du kan lese mer i denne artikkelen om graviditeten, drektighetstid på hunden og fødsel hos hunder. Hvis du ønsker å avle et kull, så det er mye involvert. Det er en stor opplevelse, men det tar mye tid hvis du ønsker å gjøre det riktig!


Undersøkelsen er enkel og sikker, og utføres av både veterinærer og seminteknikere om lag 5-6. Det er viktig å følge anbefalt behandling mot innvollsparasitter, dette fordi det vil finnes hvilende larver som har kapslet seg inn hos tispen, når immunforsvaret hennes nedsettes p. Men, det holder ikke med å vite nøyaktig tid i denne saken. Vi ved meget lidt om parring og fødsel hos blåhval.


Beregninger viser, at det svarer til ca.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg