tirsdag 6. august 2019

Male baderomsplater før og etter

Megastort utvalg og rask levering. Kvalitetsprodukter til bunnpressede priser. Bestill hotell i Male By. Se bilder, les kundeomtale og book! Spar tid og penger på neste hotellreservasjon.


Ikke målt fukt og det er god ventilasjon der.

På sikt skal vi totalrenovere det, men på kort sikt vil vi gjøre noen kosmetiske endringer. Veggene er kledd med baderomsplater med marmormønster, og spørsmålet mitt er om det går an å sparkle og male over disse? Skal male et gammelt bad der det er baderomsplater. Gjelder også våte soner og inne i. De hadde derimot ikke hørt om noen som hadde prøvd det før og ville derfor ikke anbefale det. Etterligninger av stein, marmor og betong er blant de nye flisetrendene.


Noen som kjenner til om det lar seg gjøre å sparkle over slike plater? Blank eller halvblank? Rulle på eller pensle?

Vi skal sette inn et lukket dusjkabinett (dusjer i badekar nå) Noen som har malt baderomsplater før ? Vi hadde ett veldig gammelt og stygt bad nr 2. Etter det var det bare å sette igang med malingen. Du må regne med å male en del strøk for platene trekker (selvfølgelig) ikke til seg malingen, så det skal en del til før det dekker ordentlig. Velg byggevarehus for å se riktig lagerstatus og pris.


Badet vårt er bygget etter forskriftene, både varmekabler og baderomsmøbler fungerer tilfredsstillende. Likevel var ikke badet noe hyggelig sted å være. Gulv og våtsoner var flislagt med brune og gule fliser og veggene tapetsert med rosablomstret tapet, med andre ord hadde badet et utdatert stilinntrykk. Jeg bestemte meg for å ta grep. Baderomsplater , baderomspanel og våtromsplater er begreper som ofte brukes om hverandre, og som derfor kan skape forvirring hos forbrukeren.


Det sier daglig leder hos Lomundal Bygg AS, Bjørnar Lomundal, og forklarer at baderomsplater , baderomspanel og våtromspanel er det samme. Dersom man velger å male badet går dette bra. Det viktigste er at vegger vaskes skikkelig med kraftvask eller tilsvarende og eventuelt grunner slik at malingen hefter. Generelt anbefales det ikke å male over noe som helst annet enn våtromsstrie i våtrom, sier Bjørg Owren i IFI. Fliser kan likevel males som en midlertidig løsning, sier hun, og viser til følgende fremgangsmåte, beskrevet på ifi.


Vær først obs på at fliser og fuger er av ulikt materiale. Vi brukte Nordsjø baderomsystem på foreldrenes bad etter at vi måtte reparere dårlige plater mot gulv mm. Det har holdt overraskende godt, gjort for flere 10-år siden.


Begynner nok å nærme seg levetiden nå.

Om gamle type baderomsplater var mer egnet enn nye kan jo hende, vi mattet ned platene med grovt sandpapir synes jeg og huske. Jeg har gjort det og det har holdt fint i fem når nå. Vask dem med salmiakkvann og bruk heftgrunn. Jeg regner med at dette uansett ikke er anbefale i. Baderomsvegger kledd med baderomsplater eller tapet kan ogs males. Andhy etter eventyrerens siste ekspedisjon til Antarktis.


Vi har gamle glatte baderomsplater på badet. Problemet med baderomsplater har vært at fukt har trengt opp i. Hva skiller baderomsplater , baderomspanel og våtromsplater fra. Skal du derimot male over våtromsplater, kan du også gjøre dette selv. Når flisene er rene og tørre er det tid for å mattslipe med fint slipepapir.


Det gjør at grunningen sitter bedre. Bruk gjerne et slipebrett på forlengerskaft. Husk å tørke av med en støvklut. Flisene må være helt rene før du fortsetter prosessen, sier hun. Sliper du lett på flisene vil grunning og maling sitte bedre.


Det er alltid lurt å legge en liten prøve på et ikke synlig sted når en skal male ting som ikke er helt etter boka La den tørke et par timer, sett en maskeringstape over og la denne sitte noen timer før du napper den vekk. Om grunningen da følger med tapen, så er ikke heften god nok, og flisene må mattslipes. Dette kan brukes både i taket og på veggen, og også i dusjsonen hvis man benytter det på riktig måte. Våtromsmaling er et smart grep hvorvidt gjelder en rimeligere oppussingsprosess av badet. Om man kun vil male veggene må det bygges opp et ”våtromssystem”, det vil si selve oppbyggingen av behandlingene på flatene.


Når du har søkt om tillatelse og har fått denne, er det bare å finne fram slegga og begynne å gyve løs på gulv og vegger. Du må ha en rørlegger til å plugge rørene før du kan fortsette med å pusse opp baderommet. Stenderverket kan du beholde dersom det ikke er utsatt for råte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg