torsdag 8. august 2019

Praktisk matematikk ute

Læreplan i matematikk fellesfag. Tal utvikle, bruke og samtale om varierte reknestrategiar for addisjon og subtraksjon av tosifra tal og vurdere kor rimelege svara er Etter 4. Vi måler tid i sekunder, minutter og timer. En time består av minutter og et minutt av sekunder.


Fra desimalsystemet er vi vant med del av 1 eller del av 100.

Minutter og sekunder er del av 60. Dette skaper ofte noe forvirring. En matteside for lærere.


Her kan du finne enkle undervisningsopplegg som gir variasjon i undervisningen og eksamensoppgaver etter tema. I år ønsket vi å gjøre noe mer ut av dette. Vi har mye praktisk matematikk når vi er ute på gårdsoppleggene, dette jobbes det så med i matematikktimene på skolen.


Hvilke geometriske figurer finnes i hytta?

Det er av dens opprinnelig høyde. Den første som når motsatt vegg har vunnet. Spillet kan også gjøres ute og da måle i meter som målestokk i stedet for centimeter.


Flere liker matematikk ! Matematikk angår alle! Her kan du bla deg gjennom undervisningsopplegg, leker, pedagogiske triks og mye mer! Du kan søke etter ønsket informasjon, eller sortere etter fag, navn, forfatter. Dekker kompetansemål i matematikk , naturfag, kunst og håndverk, samfunnsfag, norsk og utdanningsvalg.


Undervisningsopplegg som belyser spørsmål om planlegging av egen bolig og det å bo gjennom ulike praktiske øvinger. Nedenfor finner man en oversikt over de vanligste spørsmål som dukker opp i forbindelse med punkter, linjer og plan. Så jeg spør derfor: Hvis over av elevene i en klasse har dårlige matematikkunnskaper, er det da elevene eller læreren feilen ligger hos? Ren matematikk fokuserer på matematikken i seg selv, og ikke på hva man kan bruke den til. Samtidig viser historien at matematiske oppdagelser som i utgangspunktet var av ren teoretisk interesse har hatt stor praktisk betydning, særlig innenfor topoligi og algebraisk geometri.


Jeg har da valgt å presentere en enkelttime i matematikk for 1. Elevene har hatt måling fire timer tidligere, så de vet allerede litt hvordan vi skal måle.

Jeg velger å presentere en time i matematikk fordi jeg er veldig glad i faget selv. Heftet legger opp til fire ulike typer aktiviteter, uteaktiviteter, grublishjørnet, fyrstikkoppgaver og spillhjørnet. Uteaktivitetene er lagt opp til å foregå ute i skolegården og i nærområdet til skolen. Denne aktiviteten passer best ute i skogen, og minner om Alle mine duer.


Alle elevene stiller seg ved siden av hverandre på en lang rekke. Bruk gjerne en trestamme e. Lag en linje også på motsatt side et stykke unna (ca. meter), der elevene skal løpe over. Læreren stiller seg i midten. Her finner du rike oppgaver som er kamuflert som hverdagsproblemer. Oppgavene passer godt til å skape en praktisk vri i de fleste temaer i matematikkundervisningen.


MIO - praktisk matematikk i barnehagen. Start med park-området. Der er det åpent slik at du har oversikt. Regne det ut etter å ha målt i terrenget og på kartet. Utvid til områder ute i skogen og gjør samme oppgave.


Hvor stor er målestokken? La elevene lage arbeidstegning før de begynner å lage noe i snømann eller figurer i leire osv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg