onsdag 31. oktober 2018

Når bør barn sove i egen seng

Når bør barn sove i egen seng

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen mener det er opp til foreldrene når de vil at barna skal over på eget rom, men når de velger det kan det være lurt å la barna sove i sin egen seng på dagtid slik at de blir vant til å sove der. Skap en hyggelig stemning rundt sengen. Han understreker at barn bør lære seg å sove i sin egen seng , og at de må være i stand til å sovne på egenhånd. Det viser seg at barn som har foreldrene til stede når de skal sove eller som sovner et annet sted og blir flyttet får vansker med å sovne igjen på egenhånd dersom de våkner om natten. De vil da vekke familien.


Når bør barn sove i egen seng

Det finnes ikke et fasitsvar på dette, men barn bør kunne sove alene før de blir to år. Hvis ikke barnet ditt er i stand til å sove alene innen den ti vil det å dele soverom bli til en vane som er vond å vende. I denne tabellen kan du se hvor mye barn bør sove i forskjellige aldre. Vent til risikoen for krybbedød er avtatt – I prinsippet kan barn sove alene fra fødslene av, men inntil risikoen for krybbedød er avtatt synes jeg at de bør sove ved siden av foreldrene i egen seng eller vugge, sier den danske sovecoachen Jeanette Wegge-Larsen.


Dersom du må leie barnet tilbake, så gjør minst mulig ut av det. Ikke la barnet overtale deg til å komme oftere, hvis du har sagt at du skal se til det hvert 10. Gjentagelse: Innsovningsforholdene om kvelden bør være de samme når barnet våkner om natten. Foreldrene må bestemme seg for om barnet skal sove i samme seng som dem, i egen seng eller på eget rom. Tiden er moden for en informasjonskampanje - for å oppfordre offentlig til at barn bør ha en egen seng.


Denne studien bekrefter tidligere studier, og tallene tyder på at man fjerner en risiko når barna sover i egen seng. Det er særlig de første tre månedene dette slår ut, sier Rognum. Vi satte tidlig strek for barna å ligge i vår seng. Begge parter trenger skikkelig søvn og det får man ikke med store barn på overnatting.


Barna sover også mye bedre i egen seng. Så jeg hadde ikke tillatt at en 7-åring skulle gjøre det til vane og ligge i vår seng. I hvert fall når det kommer til å dele seng med et lite barn. Det fremgår av studien vår, og det er mange amerikanske studier som viser det samme: Det har negative konsekvenser for barnas søvn, mener Sivertsen, som arbeider ved Folkehelseinstituttet i Oslo. Nå har jeg nettop fumnet ut at fire av mine venner med barn lar barna sove i seng med dem.


Når bør barn sove i egen seng

Det yngste barnet er fire det eldste elleve! Og to av vennene som er i forhold med barnets andre forelder har byttet ut partneren sin med barnet i senga ! Sover babyen ute i vogn på dagen, holder det å ha oppe kalesjen og dekke til med myggnetting. Pass på at babyen sover i skyggen når det er varmt ute. Dette er til egen fordel, og også for foreldrene deres, slik at de kan nyte sitt privatliv igjen, og få litt mer hvile! Nøkler for å få barnet ditt til å sove i sin egen seng.


Den norske Landsforeningen til støtte ved krybbedød er enige i at små barn bør sove alene. Men de er også opptatt av at alle småbarn bør legges på ryggen når de skal sove , for å redusere risikoen for krybbedød. I flere år har foreningen delt ut gratis bodyer til nybakte foreldre med merkelappen denne side opp på brystet. Barn er veldig sårbare når de er trette og slitne, for ikke å snakke om når de våkner om natta og er redde og har mareritt.


Da må de være omgitt av folk de kjenner godt og som de er knyttet til. Det holder ikke å sette inn vikar på disse vaktene, sier forskeren. Hun er skeptisk til at samfunnet skal overta flere omsorgsoppgaver. Det er en helt annen sak hva foreldrene har behov for. Det kan selvfølgelig veie tyngre enn barnets behov, og det er jo ingenting i veien for å legge små barn i egen seng på eget rom som utgangspunkt, så lenge man ikke forvandler dette tilbudet fra moderne boligbyggere til en sannhet om barns behov.


Dersom spedbarnet sover i seng sammen med foreldre, bør det brukes egen dyne. Ikke dekk helt til vognåpningen med regntrekk eller teppe når barnet sover i vognen. Alt dette kan bidra til å redusere risiko for krybbedød. Men her er noen generelle råd.


Rådene er utarbeidet av psykologene Melissa Freidman Zdrodowski og Debbie Freidman Sasson, som driver rådgivningstjenesten Sleep Sister i USA. Pallesen mener det ikke finnes én mal som passer for alle, og at man også må forstå barnets biologiske døgnrytme for å finne det ideelle tidspunktet for leggetid for barnet. Barn er for eksempel bedre til å håndtere jetlag enn voksne, for de sover når de trenger det, mener Naphaug. Hvis du lurer på hvor mye søvn barnet ditt trenger i løpet av et døgn, råder Naphaug deg til å føre søvnlogg.


Ikke før seint på dagen En ettåring bør ikke sove senere enn til klokken som hovedregel. Når bør barnet i seng ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg