torsdag 27. april 2017

Plante urter på kjøkkenet

Krydderhagen bør være så lett tilgjengelig som mulig fra kjøkkenet og grillen. Derfor er det perfekt å plante urter i store krukker. De siste årene er det blitt godt utvalg av forskjellige urter i matbutikkene.


Planten skal ikke vannes med det samme, i stedet skal du la den stå uten vann, til bladene begynner å henge litt. Først da skal du gi den vann.

Ikke vann direkte på planten. Urter , som planter flest, trenger mye vann, men hvordan du vanner dem har også noe å si for hvor godt de klarer seg. For ikke å snakke om hvor tilfredsstillende det er å høste fra egne planter hele året, spare penger og sørge for ren mat samtidig. Jo flere som dyrker mat selv, desto mer kan vi spare miljøet for giftige plantemidler og sørge for en viss selvforsyning av naturlig mat.


I egen hage vet du hva som foregår. Du kan si at butikkjøpte urter er en matvare på rot, ikke en plante som skal vokse og utvikle seg videre hjemme hos deg.

Du kan gjerne også dele opp planten og fordele på flere potter. Veldig mange matplanter kan dyrkes på kjøkkenet hele året med vekstlys av typen LED eller CFL. Ulike urter og bladgrønnsaker har forskjellig fotoperiodisk respons. Det du kan gjøre for å hjelpe planten på vei, er å plante den over i en større. Urtene kan så henges opp til tørk i kjøkkenet , et sted hvor det ikke.


Nå er det trendy å dyrke urter selv. Bruk vanlig pottejord og urtene kan med fordel plantes ut i hagen eller utepotter på. Grønne urter kan du dyrke inne eller ute i krukker. De er ikke ment å være en dekorasjon på kjøkkenbenken, men skal brukes mye mer enn folk gjør. Gartneren anbefaler å plante urtene ut i større potter hvis du ønsker at de skal vare lenge.


Spis dem så raskt som mulig og bruk rikelig av urter i all slags mat, sier Hans Erik Fuglerud på Snarum gartneri i Lier. Et godt tips er å se på. Så er det bare å plante i vei. Planter og urter er naturens gave til oss, og mange kan brukes som alternative medisiner. Her er en liste over helbredende urter som alltid bør være på kjøkkenet ditt.


Basilikum liker mye sol og varme.

Lesere bør alltid søke råd hos kvalifisert helsepersonell med spørsmål om helse eller en medisinsk tilstand. Kulinariske urter på kjøkkenet. Men du kan plante dem om i nye potter, ifølge Tønsberg.


Det er lett å dyrke urter , du trenger bare noen potter, jord og en vannkanne. Hvor bra plantene vokser kommer mye an på hva slags vær vi får, men vi kan hjelpe dem på veien ved å sette plantene varmt og lunt. Sett plantene på et sted som vender mot sør eller vest. Planter kan piffe opp alle rom i huset, og spesielt kjøkkenet. Du finner mange vintergrønne planter som holder seg friske året rundt!


Fyll vinduskarmen eller en fin hylle med grønne planter og friske urter i vakre potter. Karaffel med topp, 1kr, vannglass, kr, drikkeglass på fot, kr og taklampe i bambus, 7kr, HM Home. I en stor krukke kan du plante flere typer urter sammen. Bortsett fra basilikum, trives heller ikke krydderplanter noe særlig inne på kjøkkenbenken, det blir fort for varmt og tett i pottene.


Hvis du ikke tillegg planter disse over i større krukker, og lar dem stå ute, kan du høste urter hele sesongen. Slike urter får jeg bare til ute i krukker om sommeren på en lun plass på terassen. Urter som er finbladete, altså basilikum og sarte planter med tynne blader, liker vanligvis ikke vind og trekk. Oregano, mynte og timian er flerårige, og lar du dem gå i blomst tiltrekker de seg sommerfugler og bier som jo er viktig for hele hagen.


Urter kan gi en overraskende og deilig smak til en tallerken. Men uansett hva urt du nå må bruke med hvilken rett? Noen typer urter du kan kjøpe og plante i supermarkedet eller hagesenter. Videre kan du kjøpe naturlige urter i tørket form, men den friske smaken er fortsatt bedre stede.


Du kan holde dem selv i hagen eller i vinduskarmen. Enten som topping på kaker eller finhakkede i for eksempel fruktsalater. Mynte er også klassisk i det indiske kjøkken , blandet inn i rømmedressing.


Sitronmelisse kan brukes i alt man ønsker en sitronsmak på , for eksempel i salater, drikker, supper og sauser. Du kan lese mer om de forskjellige urtene på frukt. Ulike planter tåler litt ulike mengder med vinterkulde. Jeg har delt inn i to grupper, og satt på herdighetssone der jeg har funnet gode kilder på det.


Les om herdighetssoner her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg