onsdag 12. august 2015

Järnvitriol recept

Vattenlöslig silverbets tillsättes (påse silverbets räcker till liter järnvitriolvatten, alltså till ca kvm). Herdins, löses i 7-liter varmt vatten. Recept till ca kvadratmeter ohyvlat trä: kg järnvitriol löses i liter varmt vatten under omrörning.


Stryk lösningen på träet med pensel. Järnvitriol ingår också i Tjärvitriol.

Efter några månader ändrar träet gradvis kulör och antar en grå nyans - ju starkare koncentration, desto mörkare blir träet. Behandlingen behöver ej återupprepas. Nederst: Kalkputs som färgas med järnvitriol får en stark roströd nyans. Men om man vill påskynda det hela, med att stryka på järnvitriol ,hur.


Vid bränning av järnvitriol erhålls en ren järnoxidfärg, engelskt rött eller. Falu rödfärg enligt ett fastställt recept. Här följer receptet på järnvitriol som jag fick från Nordsjö idé och design på Getängsvägen i Borås.

De hade för övrigt en mycket kritisk inställning till behandlingsmetoden. De vill ju sälja färg. Deras argument emot är att det inte går att måla över en fasad som grånat utan att först ta bort de grå fibrerna. För färgning av obehandlat trä och som reduktionsmedel. Tillsätt lite såpa eller diskmedel för bättre inträngning.


Entusiaster tillverkar skrivbleck av järnvitriol blandat med garvsyra. Kanske något att pröva om du vill att huset ska ha en blå ton. Se till att skölja under både övre och nedre ögonlock.


Men jag använde aldrig själva silverbetsen då jag tycker den blir för mörk(?). Vid fortsatt irritation skall läkare uppsökas. Förtäring Vid förtäring, kontakta omgående läkare och ta med detta säkerhetsdatablad eller etiketten från produkten.


Jag har under försommaren gått loss och målat på både det ena och det andra som gamla trälådor och en nybyggd trapp på vår altan i impregnerat virke. Det är enkelt att använda järnvitriol och det ger träet en vacker grånad kulör så som det naturligt hade grånat med åren om det hade varit obehandlat virke. Blandar man kalkfärg med järnvitriol måste färgen användas samma dag.


Färgen mörknar lång tid efter strykningen, man säger att den ”rostar”. Det säljs järnvitriol för användning mot både sniglar och mossa.

Recept på rödfärg och slamfärg Vanlig Rödfärg kg. Falu Rödfärg iblandas, varefter alltsammans få koka ytterligare minuter. Allt kokas i cirka min på låg värme.


Tillsätts genom att koka i järngryta eller genom att använda järnvitriol (ferrosulfat, järn-2-sulfat). För att järn skall frigöras från järngrytan måste badet vara svagt surt. Pottaska kan inte användas i färgbadet.


För att få tillräcklig mängd järn kan badet stå över natten. Ska man satsa på en dunk gti eller blanda själv och köra med spridarbom? Koka upp liter vatten.


Låt koka under omrörning i minuter. Reecept för kg (räcker till 1m2) Ingredienser: l vatten kg vetemjöl kg rödfärgspigment kg järnvitriol kg linolja.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg