onsdag 26. august 2015

Norsk alfabet vokaler

God og myk matte som garantert blir populær blant de minste. Med andre ord er en vokal en språklyd som er sonant, sentral og oral. Også enkeltbokstavene som representerer slike lyder, kalles vokaler , mens resten av bokstavene i alfabetet kalles konsonanter. Vokaler er stemte språklyder.


Det vil si at stemmebånda vibrerer når vi uttaler en vokal. I tillegg er vokaler lyder vi kan synge på, for luftstrømmen møter ingen hindringer på veien ut. Det norske alfabetet i teiknsettstandardar.


Norske bokstaver og uttale tim lektor. Lydene i det norske alfabetet - Duration:. Her kan du utforske det norske talespråket på tre forskjellige tavler der du også kan høre de ulike språklydene.


Print ut dyrebildene og laminer dem. Klipp så bildene opp i strimler. Hver strimmel har en bokstav nederst. Disse skal legges i riktig rekkefølge etter alfabetet.


Dokumentet inneholder bilder til to hele alfabet. For eksempel skiller vi i norsk mellom lange og korte vokaler , og til sammen er det atten vokale lyder i norsk : kort a – lang a, kort e – lang e, kort i – lang i, kort o – lang o, kort u – lang u, kort y – lang y, kort æ – lang æ, kort ø – lang ø, kort å – lang å. Lange og korte vokaler på norsk. Heter det tusen tak eller tusen takk ? I denne bloggen skal vi se litt nærmere på reglene for dette fenomenet.


Norsk alfabet vokaler

Fonologisk sett har norske konsonanter ikke lengdeforskjell. Selv om det er mulig å måle en liten forskjell i lengde mellom konsonanter, er dette alltid avhengig av vokallengde, og forskjellen er langt mindre enn den er det for lange og korte vokaler. Se oversikt over Cecilie Lønns nettkurs i norsk. Konsonanter er lyder som oppstår når luftstrømmen på veien fra lungene og ut møter ei hindring i svelg, munn eller nese.


Si bokstavene høyt for deg selv så hører du det godt. Lær norsk ved å se, lytte, lese og gjøre oppgaver. Ordbank Se bilder og lytt til ord på norsk. Lytt til lyder og lær bokstaver.


Norsk alfabet vokaler

Kjøpere av trykt lærerveiledning får kun tilgang til fellesstoffet. La det v¾re helt klart: Norsk uttale er sv¾rt vanskelig for de fleste utlendinger. Det er m ange sider ved det norske spr klydsystemet som er merket eller mark-ert, dvs.


Det latinske alfabetet ble først brukt på mynter på 900-tallet. Videre er norsk anses å være åpne stavelser, og stavelse ender i en taus e. Normalt lukkede stavelser presenteres korte vokaler , som i åpen lenge. Regler lese vokaler i engelsk ganske mye, og selv kjenne dem, kan du møte mange unntak, må de leser som er lett å huske. Men dette er ikke et aksiom og ikke regelen.


Norsk har flere vokaler enn de fleste språk, og det er særlig det at norsk har mange vokaler som uttales langt framme i munnen og med rundede lepper (y, u og ø), som kan by på problemer. Særlig er den fremre u-lyden lite utbredt globalt sett. Internasjonalt alfabet for radiokommunikasjon.


Det er svært nyttig for å unngå misforståelser og brukes særlig i radiokommunikasjon for oppgi koder og kallesignaler for båter og fly. Det fonetiske alfabetet brukes også av for eksempel politet ved radiosamband. Her kan du lytte til bokstavens lyd og ord som starter med de ulike bokstavene.


Norsk alfabet vokaler

Alfabetet blir brukt i moderne dari, persisk og kasjkai. Det har også vore brukt til å skriva sentralasiatiske språk som mongolsk, tadsjikisk og khorezmisk. Fleire alfabet er avleidde av det persiske, til dømes alfabeta brukte i pasjto, sindhi og urdu, og panjabi- alfabetet sjahmukhi, som har nokre tilleggsbokstavar kvar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg