tirsdag 18. august 2015

Vaske linskjorte

Alle fruktflekker (saft, syltetøy, vin og ketchup) tar en av med kokende vann. Kok opp vannet og slå det gjennom flekken etter at du har satt en bolle under. Flekken blir som regel borte, men det kan bli en blå skjolde som går av i vask.


Slik vasker du bunadskjorten ren og hvit. Noen foretrekker å vaske bunadskjorten for hån andre velger maskinvask. Begge deler går greit. Uansett hva du velger, bør du ikke klore en linskjorte.


Det sliter på stoffet og tekstilen kan endre farge. Les også: BUNAD PÅ FLY? Det viktigste er å følge produsentens anbefaling når det gjelder vask av bunadskjorten.


Vaske linskjorte

Det kan være mange grunner til at de anbefaler som de gjør, sier Malin Skaar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice. Legge den i en skjortepose av tekstil. Klikk her for bunadsposer. Hvis skjorten din alt er blitt gul: vask den for å se om den blir hvitere.


Jeg vasker min broderte linskjorte på grader. Ellers blir den ikke ordentlig ren og kan lukte svette. Lenke til innlegg Del på andre sider. Lin tåler varmt vann opp til grader. Vask og stell av bunadskjorter.


Det er som oftest ikke behov for å vaske skjorten så hardt. Om linfibrene blir utsatt for sterkere varmebehandling enn dette, så mister den spensten og glansen. En linskjorte skal helst vaskes for hånd i Milo, og skylles godt i. Da kan det skje en kjemisk prosess som ødelegger linfiberen. Den vil da oppføre seg som bomull og stoffet kan bli loddent. Ta av fruktflekker (vin, syltetøy og lignende) ved å koke opp vann og slå det gjennom flekken.


LES OGSÅ: Gjør du denne tabben, blir tøyet skittent i vask. Ikke vask linskjorta. En bunadskjorte i bomull tåler langt mer enn ei linskjorte , sier Bringsdal. Det er viktig å gjøre dette før en vasker skjorta i såpevann.


Melke- og fløteflekker legges i kaldt vann, også kaffe- og teflekker. Legg den i kaldt vann i timer. På nye flekker, kan zalo være tingen. Gni inn flekken, la det virke noen minutter, og vask ut. Flekker som ikke forsvinner med vann kan også smøres inn med flytende tøyvaskemiddel, før du skyller skjorta eller flekken.


Noen flekker krever at såpen får virke litt på flekken før du vasker og skyller. Og husk å skylle godt. Bunadskjorten bør vaskes etter bruk. Blant annet bør du unngå å klore en linskjorte da det sliter på stoffet og den kan endre farge. Husk at skjorten bør vaskes rett etter bruk for å unngå at skittet fester seg.


Når du skal vaske bunadskjorte for hånd er det flere ting som er viktig å huske på. Vaske bunadskjorte for hånd. Har du en nogenlunde ny vaskemaskin, så burde du fint kunne vaske disse dukene på grader finvask-programmet, eller grader ullprogrammet. Har du bunadsskjorte i lin, bør du unngå å vaske den i maskin, ifølge Kathrine Bringsdal.


Lett sentrifugering og slett tørking. Hvordan vasker dere bunadskjortene deres? Får høre et sted at grader i maskin, med mildt vaskemiddel går bra, mens andre sier at det absolutt må vaskes for hånd.


Er litt forvirret og vil ikke ødelegge en veldig dyr skjorte. Du trenger nemlig et par dager på å vaske den, tørke den og henge den pent opp før bruk. Om du ikke er spesielt stryke-kyndig er det dessuten veldig greit å ha god tid for å unngå glipp som stygge bretter og i verste fall brennmerker.


Du bør alltid starte med å vaske skjorta før stryking, sier Irene Tørhaug ved Husfliden Bergen. Foreta så forsiktig vask. Den fås som blokksåpe produsert av Alveland eller såpespon fra ScanPro. Gni såpen direkte på flekker, innsiden av kragen og på ermekilene.


Eller rett og slett lage litt såpeskum i vannet. La skjorta ligge i såpevannet et par timer. Ved vanskelige flekker la det ligge til neste dag. Lar det virke en god stun gjerne over natten, og så vasker jeg skjorten. Når det gjelder å få grå plagg hvite, så er det fint med bleiking i sola!


Gamle husmortips er vonde å venne seg av med. Og lin skal tåle kokvask. Linfibrene er omgitt av et lim som gir den fine glansen som vi forbinder med linskjorter.


Dette limet forsvinner ved høy temperatur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg