fredag 7. august 2015

Fargen rød assosiasjoner

Spørsmål som var skrevet i rødt genererte tre ganger så mange reaksjoner som sterkt enig eller sterkt uenig enn et tilsvarende skjema hvor det var brukt svart skrift. Hva skjer med deg når du ser rødt ? I vestlige kulturer gir rødt ofte assosiasjoner til kjærlighet, fare og lidenskap. Den som ser rødt er bråsint og aggressiv og vil sikkert at saker skal skje på røde rappen. Men den som er blåøyd er i troskyldigste laget.


Sterke assosiasjoner knytter seg nettopp til fargene rødt og blått, de står for varmt og kaldt, for aktivt og passivt og for høyre- og venstresiden i politikken.

Men alle liker ikke alle farger like godt – og alle liker ikke de samme fargene. De fleste mennesker har en yndlingsfarve. En rekke undersøkelser med fargeprøver har vist at de fleste foretrekker blått, rødt og grønt – i denne rekkefølgen. Ha et bevisst forhold til disse lærdommene når du skal velge farger til elementene dine.


Rødt virker opphissende, selv på dyr, og forbindes med lidenskapene, både de positive og de negative: kjærlighet, pasjon, hat og aggressivitet. I det gamle Egypt var rødt fargen til solguden Ra. I mange kulturer er jordguden rød. Rødt forbinder jeg stort sett med en kraftig mangel på fargen grønn.


Rødt assosierer jeg med en rekke ting, mye har du nevnt og noen har du.

Ingen annen farge følges av så mange. Positive assosiasjoner. Etter at alle hadde valgt hjørne, fikk vi i oppdrag å skrive ned alle de positive egenskapene som vi følte hørte til de ulike fargene. Disse ble skrevet på Post-it-lapper og hengt på de ulike plakatene ved hver farge. De røde fikk lapper sogod leder, engasjerende, løsningsorientert, selvsikker, modig og god.


Vi stopper på rødt lys og kjører på grønt, og røde skilt betyr forbud og blå betyr påbud. Etter at Arbeidernes Kommunistparti (AKP) og Rød Valgallianse (RV) la seg ne dannet de samme miljøene Rødt for å samle kreftene på ytterste venstrefløy i Norge. Fargene er essensielle i trafikkbildet. Rød Ungdom fortsatte som Rødts ungdomsorganisasjon. Assosiasjoner , symbolikk.


Innen det systematiske studium av fargeopplevelsenes psykologisk-estetiske kvaliteter ( farge (fargepsykologi)) finner vi visse hovedtrekk, og blått oppleves da som en passiv farge , i motsetning til f. Det første fullstendige forsøk på en psykologisk-estetisk betraktning av fargen finner vi hos Goethe, og han omtaler blått som et ansporende intet. Farvene påvirker oss mer enn vi tror. Med litt forståelse for bruken av, og hvordan vi påvirkes, kan vi faktisk bruke farvene aktivt til å skape energi i våre liv. Det å se rødt er en metafor på norsk, men også i Tysklan Kina og England. I forskjellige kulturer knytter folk sterke følelser til fargen , slik som sinne og hat, kjærlighet og lidenskap.


Men hvordan er det med andre farger ? Forskere har bedt folk over hele verden om å si hva de føler når de tenker på en farge. Rødt , gult og oransje kan gjerne kombineres.

Vis mer Blått egener seg for deg som liker å sove svalt. Den kan være med på å skape liv, men kan fort virke mørk hvis alle veggene males røde. Komplementærfarge: grønn.


Rødt brukes også som farge til å symbolisere forbud. I tillegg bruker man begrepet ”å se rødt ” i betydningen å bli illsint og rabiat. Setter vi disse sammen får vi altså at rødt er assosiert med farlige, illisinte mennesker som er veldig opptatt av forbud og som kjører økonomien i grøfta. Første, begge fargene er ganske aktiv, forsterke effekten av andre nyanser, slik at de må være forsiktige.


For det andre, denne fargekombinasjonen er ofte brukt i teaterproduksjoner og bunader, så noen ganger er det uønskede assosiasjoner. Om menn er forhåndsprogrammert til å foretrekke fargen rødt – skulle man tro at flere guttebarn foretrakk rødt. En dyp blå tone som er elsket av mange for sitt lune og mystiske uttrykk.


Undertonen er rød , derfor oppleves denne fargen som varm på tross av sitt mørke utseende. Oransje (også skrevet orange på riksmål) er en farge mellom rødt og gult i fargespekteret. Maksimal rød farge er derfor verken gul- eller blåaktig, svart- eller hvitaktig.


Likevel vil en kalle mange fargetoner og -nyanser der rødt er blandet med andre farger , hvitt og svart, for røde. I additiv fargeblanding, det vil si blanding av farget lys, er rødt primærfarge sammen med grønt og blått.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg