onsdag 6. mai 2015

Stjernebilder på himmelen

Liste over stjernebilder er en liste over de offisielle stjernebildene, fastsatt av Den internasjonale astronomiske unionen (IAU). Inndelingen er lagt slik at hele himmelen er dekket av ett og ett stjernebilde. Himmelen er delt inn i totalt stjernebilder som til sammen dekker hele himmelen. Still inn dato og klokkeslett, og kartet viser hvilke stjernebilder som står hvor på himmelen.


Praktisk stjerneatlas er tilpasset norske forhold og inneholder store og detaljerte kart.

Tidevannet på Jorda skyldes gravitasjonskraften fra Månen og i mindre grad fra Sola. Månen ser større ut når den står lavt på himmelen , gjerne med bygninger eller fjell i forgrunnen. Dette er et rent synsbedrag.


Den første månelandingen med mennesker om bord skjedde 20. Våre mest kjente stjernebilder. Til alle tider har menneskene undret seg over stjernehimmelen. De synes de har sett løver, gauper og guder blant stjernene, og dermed oppkalt grupper av stjerner etter hva de ligner på.


Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard viser deg her noen av de mest kjente stjernebildene vi har på den nordlige halvkule.

Beta Nattehimmel-kartet viser himmelen over Oslo på den datoen du velger. Finn en planet, stjernebilder , månen eller Sola og følg deres gang på himmelen. Kartet reflekterer også månefaser og viser alle sol- og måneformørkelser. De fleste stjernebildene kommer fra gresk mytologi, og det finnes stjernebilder med flere navn.


Gå ikke glipp av to svært kjente mønstre på januarhimmelen, nemlig Vintersekskanten og Vingertriangelet! Sammen med Sirius og Procyon danner Betelgeuse også et annet kjent mønster på himmelen i vintermånedene, nemlig Vintertriangelet. Stjernene ligger ikke jevnt fordelt utover himmelen. De er i forskjellig avstand fra oss og har forskjellig lysstyrke.


Menneskene i ulike kulturer har igjennom alle tider vært opptatt av stjernene og satt navn på ulike mønstre. En gruppe stjerner kan ligne på en vogn, en annen på en drage. Disse mønstrene kaller vi stjernebilder. I nyere tider har denne listen blitt utvidet, for å fylle mellomrommene mellom stjernebildene til Ptolemaios (grekerne mente at himmelen inkluderte stjernebildene og tomrommet mellom dem). Guide: Finn greske stjernebilder på himmelen Når antikkens grekere kikket opp på nattehimmelen, så de ikke bare funklende stjer­ner, men bilder av redskaper, dyr og scener fra mytologien.


I dag forteller disse stjernebildene oss blant annet om grekernes musikalitet og kvinnesyn. På Tycho Brahes tid var det helt legitimt å være astrolog. Brahe mente det var åpenbart at vi har en kosmisk tilknytning, fordi vi er laget av de samme elementene som himmelen.


De sterkeste stjernene på himmelen danner mønstre som mennesker har laget bilder og historier til.

For oss ser det ut som om stjernene ligger på en stor kuleformet flate, mens de egentlig ligger spredt utover i en tredimensjonal struktur. To stjerner som ligger nær hverandre sett fra jorden kan være langt fra hverandre i verdensrommet. Hensikten med forsøket er å observere stjernebilder og stjernenes bevegelse på himmelen.


Noe av det jeg skriver har jeg observert, men på grunn av mildt vær, skyer og strølys fra gatelykter og bygninger var det vanskelig å få et klart bilde av stjernehimmelen. Derfor har jeg brukt andre kilder for å svare på noen av oppgavene. Stjerner, stjernebilder , myter, nordlys Forhistorisk tid. Livet på jorda, dinosaurene kommer, dinosaurer, Hva spiste de? Monster på Svalbar borte for alltid Fjellet.


Snaufjellet, dyr på fjellet, planter på fjellet, fjellvann, naturvett, naturvettspillet Kretsløp i kroppen. Næringsstoffer, fordøyelsen, kjemiske reaksjoner. Hundene måtte selvfølgelig bli me så de ble plassert rett bak han på himmelen.


Skorpionen måtte også bli udødelig siden han hjalp Pleiadene. Store bjørn inneholder flere mindre stjernebilder , det mest kjente er Karlsvognen. Lyren: Lyren er et lite stjernebilde som består av fem stjerner. Det har fått navnet sitt fra det gamle strengeinstrumentet lyr. Lyren skal, i følge gresk mytologi, ha blitt plassert på himmelen til ære for guden Orpheus som var en berømt sanger.


S elv om vi vet at stjernene er mange lysår unna hverandre, og at alle befinner seg i ulike avstander fra oss, har astronomene plassert dem i grupper kalt stjernebilder. De som har opplevd stjernehimmelen på den sørlige halvkulen, fikk nok aller først inntrykk av at den er svært fremmedartet. Antallet synlige stjerner på himmelen i sør er imidlertid omtrent det samme som på himmelen i nord.


Stjernebildene hjelper oss med å holde orden på natte- himmelen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg