mandag 18. mai 2015

Järnvitriol på tryckimpregnerat

Dumt nog gick jag med på min frus förslag att ha obehandlat trä till staket och låta henne behandla det med järnvitriol för att få en snygg färg på det. Det ser ut som en mås har skitit ned hela min fina altan! Man kan använda järnvitriol på tryckimpregnerat trä men det rekommenderas att först och främst göra detta på obehandlat trä.


Med en järnvitriol fasad så får man coola skuggeffekter för järnsulfaten kommer att påverka träet på olika sätt beroende på det ljus som det utsätts för. JÄRNVITRIOL (Järnsulfat ) för pigmentering och konservering av trä även såsom.

Uppsatser om JäRNVITRIOL På TRYCKIMPREGNERAT TRä. Ytbehandla med linolja, järnvitriol eller naturliga färger. Har jag gjort något dumt? Jag har byggt en spaljé.


Där spaljén byggdes stod redan några växter. Bland annat en klematis som jag satte förra sommaren vilken var en av anledningarna att bygga spaljén. Dessvärre har jag fått inskränka mig till impregnerat virke.

Går det använda järnvitriol till detta även om det impregnerade virket är färskt? Kan man använda tryckimpregnerat virke som bärläkt och går det att använda järnvitriol för att få en gråaktig ton på på det impregnerade virket? Hade tänkt att använda tryckimpregnerat virke men bestämde mig till slut för vanligt virke som jag strök med järnvitriol. En del tycker att det här fungerar bra medan andra hävdar att det alls inte går att använda järnvitriol på tryckimpregnerat trä.


Många väljer att behandla med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns också tjärvitriol som kan komma med vissa fördelar. En vacker färg på fasaden med järnvitriol fasad.


Det är just det där med färgen som får många att välja att behandla träfasaden med järnvitriol. Fungerar järnvitriol bra på tryckimpregnerat trä eller ska man låta bli? När trä behandlas med järnvitriol så får det en oerhört förtjusande och slitsam yta. Ubehandlet treverk av god kvalitet kan stå i generasjoner og bare slites ned noen mm på hundre år, dersom klimeat er egnet for det.


Fuktig og værhardt klima kan slite ned en kledning på en generasjon. Med svagare eller mer koncentrerad vitriollösning (även kopparvitriol blandat med järnvitriol förekommer) kan man på kort tid nå fram till en färgton som ganska väl överensstämmer med ytåldrat trä, som fått sin gråa färg av väder och vind. Det är den unika sammansättningen av bindemedel som gör lasyren både lätt att stryka på samtidigt som den tränger in ordentligt i träet.


För att resultatet ska bli så bra som möjligt gäller det att underlaget både är rengjort och torrt innan du stryker på lasyren. Var noga med att röra runt i lasyren innan du börjar påmålningen.

Se upp så att det inte kommer järnvitriol på stenoch betongplattor eftersom de kommer att missfärgas. Ett kilo järnvitriol till liter vatten är lagom. Blir lösningen för stark kan träet få en grön nyans. Järnvitriol är en annan, gammal och välkänd metod.


Tillsätt en påse silverbets. Det gör att vätskan färgar så att du ser var du målat. Dessutom blir fasaden silvergrå på direkten i stället för efter några månader. Vill du spara pengar? Jämför priser och läs recensioner på Virke.


Välkommen till PriceRunner! Behandlingen ger träet en grå nyans som efter viss tid liknar den gråa yta som ses på gammalt trä. Det liknar lasering då träets yta och struktur finns kvar väl synlig efter behandling.


En vanlig blandning är 7gram järnsulfat i liter vatten. Varorna säljs i varuhusen med pris per bräda och inte per löpmeter. Vattenlöslig silverbets tillsättes (påse silverbets räcker till liter järnvitriolvatten, alltså till ca kvm).


Stryk lösningen på träet med pensel. Spaljéer går också att köpa till. Hörnskydd kan vara bra att ha om man har mindre barn, så de inte skär sig på vassa kanter. Bygg din egen odlingslåda.


Odlingslådor finns även i mobil form, man tar fram dem till våren och tar in dem till vintern igen. Det ökar livslängden på dem, i alla fall om de är i trä. Du kan behandla eller måla tryckimpregnerat virke när fukthalten är lägre än i träet och de ämnen finns impregneringen urlakats. Det brukar vara först efter att det stått uppsatt en säsong.


Detta gäller för behandling av både ert golv och det staket som är gjort av tryckimpregnerat virke. Se till att du har dropp-bleck på plats! Spikpistol ger oftast gropar där vatten kan samlas och orsaka röta. Bäst och snyggast resultat får man om man spikar för hand.


Täck över de strukna brädorna i väntan på montering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg