onsdag 13. mai 2015

Skigard gjør det selv

Bestill til deg selv eller gi bort et abonnement - Kjøp nå! Kjempe utvalg av magneter bl. Hos oss finner du kraftige magneter i alle varianter og størrelser.


Det vanskeligste er å skaffe staur og skive som skigarden lages av. I tillegg til kvist til oppbinding, hvis du vil lage en skigard på den riktig gamle måten. Her bruker vi ståltrå som er både enklere, raskere og mer holdbart. Vi kjenner alle den klassiske skigarden med sine stolper og skier i varierende lengder. Den kan passe godt på hytta, men ikke alltid til en moderne enebolig.


Men det gjør kanskje denne noe friserte utgaven. Norges eneste gjør det selv magasin. Denne skigarden består impregnert staur, som er meget motstandsdyktig mot råte. Skigard med sveg og impregnert staur.


Skiveden er av kløyvd gran. Vi bruker bjørkesveg forsterket med ståltråd som gjør skigarden sterk og robust. Til og med i en bakgård på urbane Vålerenga har vi sett denne varianten, med et raftegjerde av liggende granstokker med barken på.


Er løsningen noe du kan tenke deg å prøve ut, for eksempel som et alternativ til en tradisjonell skigard , finnes det flere som selger ferdige stokker. Skiene i skigarden er av sakte voksende gran fra Valdres med den beste holdbarhet mot råte. Tradisjonell skigard med granstaur er mye brukt om du vil beholde det gamle skigardspreget. Det er ok å sette opp en kort skigard og portstolper til å pynte opp inngangspartiet til hyttetomta, forutsatt at man overholder bestemmelsene om hvor høyt gjerdet kan være.


Det er greiest å ta en telefon til kommunen før du går i gang med å sette opp skigard ved hytta – det gjorde vi. Et gjerde skal gjerne holde noen år. Og hvorfor ikke bygge et som kan holde i 100? Svaret er at det kan du, hvis du bygger gjerdet riktig og bruker konstruktiv trebeskyttelse. Gjerdet er enkelt og består typisk av loddrette H-stolper, der komposittbordene kjøres ned i spor i stolpene.


Du kan lage stolper selv av trykkimpregnerte materialer, eller du kan kjøpe også stolper av kompositt. Som regel skal gulvet pigges opp, og denne delen av arbeidet er det ikke så lett å gjøre selv uten at man har riktig verktøy og kunnskap, utdyper Råken. Alt vi lager er håndverk, laget av oss selv. Dette gjør at vi kan lage akkurat det du selv ønsker, både i form, farge og størrelse. Oppsetting av skigard er en kunst, men en kunst mange kan lære og føre arven videre.


Så her avslører en profilert skigardbygger noen av sine yrkeshemmeligheter. Fra hogging av staur og emner til skier, det beste virket og nødvendig etterarbeid. Og så kommer selve finarbeidet, oppsetting av staur og binding av skiene. Det er få andre gjerdetyper som har like mange lokale variasjoner som skigarden.


Denne boken forteller om skigardens historie og hvordan den ble til. I tillegg er det en praktisk håndbok for alle som ønsker å sette opp sin egen skigard rundt huset eller hytta. Her lærer man å hogge og kløyve skier, oppsetting og binding. Det holder å være hendt - Den store fordelen med skigard er at den kan tilvirkes uten annen redskap enn øks og kniv, sier seniorforsker i Sintef Byggforsk, Anders Kirkhus. Har du ti tommeltotter, kan det kanskje være greit å få andre til å gjøre jobben, spesielt hvis du skal håndtere skarpe redskaper.


Slik bygger du en skigard. Fra arkivet: En anvisning i Byggforskserien beskriver materialer, utforming, bruk og vedlikehold av ulike skigarder. Andre ganger følger det av reguleringsplan for området hvorvidt det er tillatt eller ikke med gjerde.


Dyrs rett til beiteområder er ofte en begrunnelse for at man ikke ønsker gjerde i et område, og det er mange som oppdager at de ikke har anledning til å gjerde inn hytta si som de ønsker. Utepeis – gjør det selv. Det gode liv handler ofte om de små ting. Her får du oppskriften på en smart utepeis som i tillegg er vedlikeholdsfri. Over terreng med fjell i dagen eller for tynt lag med løsmasser kan det legges ut sviller av halvkløyvinger med hull til feste for staurene.


Der et enkelt staurpar ikke får feste i grunnen, støttes det ofte opp med en steinsetning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg