tirsdag 5. mai 2015

Pløying av jord

Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk. Pløying er vanlig i økologisk landbruk. I tillegg til dette lager plogen en overflate med naken og løs jord hvor det er enkelt å lage et såbed som passer til såmaskiner.


Få den laveste pris her! Skålharv av denne typen kan godt brukast på brakka eng utan pløying først.

Horisontalroterande harv (Horisontalrotavator). Denne reiskapen er god på steinrik jord. Etter pløying kan stein bankast ned i jorda igjen og seige torver vil bli sundrivne og blanda inn i jorda.


Planeringseffekten er go men flytting av jord er denne ikkje eigna til. Hvordan går det dersom jeg kun slodder etter pløying ? Går det bra uten å harve, eller er det nødvendig å bruke harv for å få et bra såbed?

Er en noe sandig jord. Kjell Mangeru en nestor i pløying i Norge, har i samarbeid med Kari Bysveen gitt ut et hefte om pløying. Plogen er smal og i praksis hjulkjøres hele jordet mer enn en gang før du er ferdig pløy derfor er det ekstra viktig at det er lagelig ved pløying. Ulagelig jord ved pløying vil lage pløyesåle.


Noen tror nok at pløying er slik som kan foregå så fort telen går, men det mener jeg er feil. Derfor - vent til det faktisk blir våren. På Kverneland AB 2-skjærs foretas innstillingen ved hjelp av to strekkfisker - den ene for innstilling av hovedrammen, den andre for korrigering av førstefåra. På 3- og 4-skjærs ploger er reguleringen av såvel pløyebredde som innstilling av førstefåra hydraulisk. Forvitringsjord har skarpkanta steiner.


Alle steinene er av samme bergart som berggrunnen på stedet. Det er ofte uskarp overgang mellom løs jord og fast berggrunn: Organisk jord Organisk stoff er dannet av plante- og dyrerester. Torva i myrene er organisk jord.


Hvordan måle innholdet av organisk materiale og karbon i norsk jord ? Glødetap brukes ofte som mål på innhold av organisk materiale i dyrka jord. I mineraljord med økende innhold av leire, må glødetapet korrigeres for å finne rett innhold av organisk.

En lang veltefjøl legger velta uten å bryte den i stykker, noe som kan være en fordel ved pløying av eng. Lengden på veltefjøla avgjør hvordan velta vlir snudd. En kort veltefjøl, derimot, bryter velta mer og fører til at jorda smuldrer opp, noe som kan være ønskelig ved pløying av åker. Finn de beste prisene på nettet. Hvilke driftsformer fulgte med jordbruket?


Hvorfor fikk Europa, Asia og Nord-Afrika et. Nedpløying av planterester fra overflata vil gi mindre risiko for snømugg i snørike vintre. Fulldyrka jord : Jordbruksareal som er dyrka til vanlig pløyedjup, og kan benyttes til åkervekster eller til eng, og som kan fornyes ved pløying. Overflatedyrka jord : Jordbruksareal som for det meste er rydda og jevna i overflata, slik at maskinell høsting er mulig.


Harva vil vere god til å blande gjødsel og kalk inn i jorda. Kapasiteten er betydeleg låga-re enn med skålharv, men på tronge plassar og i bakkar vil denne harva gjere ein god jobb der skål-harva ikkje duger. NDLA sin visjon er å lage gode, åpne digitale læremidler for alle fag i videregående opplæring og støtte opp om elever og lærere i aktivt og deltakende. For eksempel ved kortvarig, kraftig nedbør der jorden ikke klarer å ta opp vann fort nok, samtidig som jordstrukturen er så svak at jord løsnes av vannstrømmen og transporteres bort.


Vårpløying gir en rekke fordeler, bl. Jord med låg pH har overskudd av syrer, og ved tilførsel av kalk vil CaO og MgO nøytralisere syrene. Dess høgere innhold av mold og leire i jorda, dess mer kalk trengs for å heve pH.


Jorderosjon av vann oppstår ved vannoverskudd som renner av på jordoverflaten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg