fredag 4. mai 2018

Hvitt hus med grå karmer

Gulheten forsvinner når fargen kommer opp på veggen. Hvis du vil ha et rent grått hus uten dragning mot anne farge, velg en litt gulaktig gråtone. Blått hus = høy inntekt.


Trodde du Lottomillionærer og andre velstående trivdes best i hvite eller sitrongule hus med søyler og glasert svart takstein? Vi har nettopp malt om huset fra gult til hvitt , og lurer på om noen har tips til farge og maling til grunnmuren.

Forøvrig har huset stående kledning, hvite karmer og svart glasert takstein. Vi skal legge belegningsstein i gråmix. Vi har tenkt på noe lyst grått , men er usikker på hvor lys den bør være. Erfaringer og råd tas mot med takk! Jeg er ikke noe fan av hvite hus , man blir sittende ute i sola å myse om man ser på huset eller sitter mot huset og om vinteren blir husfargen så kald der den går helt i ett med snøen.


Da vi kjøpte vårt hus var det hvitt , men aldri mer ! Selve inngangspartiet kan med fordel males i en klar kontrastfarge. Særlig ser vi at blått har blitt veldig populært, og her er mange nydelige nyanser å velge i.

Gjør du som flertallet og velger hvitt til huset ditt, så er det flere ting du bør passe på for å få et godt resultat. Ferdigmalte vinduer kommer ofte i Bomull og velger du klassisk hvit på fasaden din, så vil du få et hus med gule vinduer og en kritthvit vegg, advarer Klæboe Mørkve i Jotun. Jotun har derfor lansert OPTIMAL OptiWhite, en selvrensende maling som er utviklet spesielt for hvite hus.


Hvite hus bør være hvite. Malingen har ekstremt lavt skittopptak som gjør at huset holder seg hvitt og pent i år etter år. Du kan enkelt forandre karakter på huset ved å male om detaljene (staffasjen), slik som listverk, hjørnebor vannbrett og utsmykninger.


Hus med mange detaljer tåler ofte flere staffasjefarger. Begge deler kan gi et like elegant uttrykk. Et eksempel kan være dette: Hvis huset ditt er gult, kan du for eksempel ha brune karmer (harmoni, brunt er i teorien mørkegult) eller hvite (kontrast – hvitt er ikke en del av fargesirkelen). Sort er jo mer anvendelig hvis man skal male en annen farge senere, meen.


Synes det er kjempefint. Før det ble hvitt var det ganske mørkt brunt og med blå karmer , det var faktisk kjempefint sammen med det røde taket. Alle hus om dagen er grå og hvite , det er så kjedelig.


Et velholdt og nymalt hus og en forfalt grunnmur gir ikke et bra helhetsinntrykk. Dessverre er det likevel slik at vi ofte er opptatt av å holde kledningen pen, mens selve fundamentet, går litt i glemmeboken. Grunnmuren er en sentral del av totalopplevelsen av et hus og bør vedlikeholdes i like stor grad som resten av huset.

Dette blir nesten pinlig, Anne. Men, jeg er utrolig opptatt av husfarger! Det koker liksom innvendig når hus etter hus males grått. Selv klorer jeg meg fast i et rødt hus her ved Trondheimsfjorden, og tenker med skrekk og gru på at nå males faktisk bygårder i Trondheim sentrum grå ! De fargerike bygårdene i Trondheim sentrum.


Vi bruker Nordsjø trebitt hvis jeg husker riktig - i fargen Beito. Litt mørkere enn jeg trodde, men utrolig fin der treet skinner gjennom beisen, nesten litt sølvaktig. Gulaktige, hvite toner står ikke like godt til kritthvite vegger, til de populære rødlige greige-tonene, eller de mer kjølige og nøytrale grå - og blåtonene.


Sammen med litt kjøligere farger kan de gulaktige tonene fort se litt skittengule ut. Med greige toner menes gråbeige, de varme tonene. Hus ved skogen er mer utsatt for begroing, og hus ved veggen mer utsatt for forurensning og trafikkstøv og det kan kanskje lønne seg å velge en mørkere husfarge som ikke vil fremheve dette. Tenk på lyset og årstidene.


Her i Norge forandrer lyset seg med årstidene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg