onsdag 9. oktober 2019

Krabber i fjæra

Krabber er en gruppe av tifotkreps. Voksne krabber beveger seg sidelengs. De fleste krabber lever i havet, men det finnes også krabber som lever i ferskvann og på land.


Det er lett å finne i fjæra , her lever den festet på berg og steiner i fjæra. Blåskjellet spiser og puster ved å filtrere vann. Da hender det også at giftige alger og forurensing fra vannet blir tatt opp.

Derfor skal man alltid ringe blåskjelltelefonen eller sjekke på Internett før en spiser blåskjell. De befruktede eggene klistrer seg fast til hverandre i en klump som hunnen bærer under bakkroppen. En finner krabber med utrogn hele året.


Larvene lever planktonisk i flere uker, før de blir voksne og lever på bunnen resten av livet. En krabbe skifter skall flere ganger og trenger flere måneder på å bli fullmatet etter et skallskifte. Derfor er krabber med eldre skall best egnet til koking.


Disse skallene er harde og slitte. Kjennes krabben tung ut, er det et godt tegn.

Taskekrabben finnes langs kysten fra Middelhavet i sør til Troms i nord. Strandkrabbe er en art av krabber i infraordenen Brachyura. Sammen med svømmekrabber utgjør strandkrabber familien Portunidae. Det sitter fem brede tenner på hver side langs forkanten av skjoldet.


Vi fant krabber – små og en litt større. Kan æ få hoill i den? Måsen tok flere måkestup ned mot brødskiva og slukte den hel.


Småkryp i fjæra , krabber og maneter, steiner og skjell, lukten av tang og tare. I strandkanten og på sjøen er det masse å se på og holde på med! Når sommeren er over oss ferdes mange barn og voksne ved sjø, skjær og holmer.


Det er med andre ord tid for å la barna få oppdage livet i fjæra og boltre seg med lek og oppdagelser i vannkanten. Her følger litt om noen få av de hundrevis av artene man kan undersøke blant det yrende livet ved og under vann. Som kraft i fiskesuppe finnes ikke noe bedre ifølge Bodvin, som selv elsker å lage mat på ting fra fjæra. En bouillabaisse uten strandkrabbekraft, er ikke mulig.


Smaken er eksklusiv og kraftfull. Han har bedt om eksperthjelp fra havforskerkollega og hobbykokk Anders Hjelmert, for å gi den beste oppskrifta på suppa. I havet og fjæra finnes det flere typer pattedyr.


Krepsdyrene er en stor dyregruppe som blant annet inneholder reker, tanglopper, rur, hummer og krabber.

Undersøk det mangfoldige livet der sjø og land møtes! Blir mye brukt som mat i flere land i Europa. Nettsnegl (Hinia reticulta) Liten snegl, med karakteristisk rutenett på skallet.


Lever helt opp i fjæra og forekommer i store mengder. Den spiser døde dyr, og kommer ofte på blåskjellet ditt når du fisker etter krabber. Krepsdyr: Alle krepsdyr har et hardt panser rundt seg.


Når du ser krabba sitter på blåskjellet eller agnet er det bare å dra opp å slippe den i ei bøtte. Klørne er omgjorte bein, så krabba hører til i familien tifotkreps. Forslag til aktiviteter og undersøkelser klassen kan gjøre i fjæra.


Filmene er produsert av Høgskolen i Bergen, ved Seksjon for naturfag og Senter for nye me. Har relativt smale bakbein. Plukking av skjell og krabber er en enkel form for undervannsjakt som kan gjøres av alle - alt du trenger er et fangstnett og skarpe øyne.


Etter dykket kan du se frem til et herremåltid av de sjeldne! Har du med en primus kan du til og med tilberede dem i fjæra. Hvor finner man krabber og skjell? De vil lese om krabbene i bøker, intervjue fagfolk, lete på Internett og i fjæra etter krabber. Småskoleelevene tar turen i fjæra for å studere krabber - og finner krabber.


Alle gruppene har planlagt å snakke med en krabbeekspert, og de får dermed tak i en som kan mye. Bading – ”Sjørøvertokt” – Matlaging i fjæra – Besøke Russerleiren fra 2. I fem dager skal vi bo på ute på en Nøtterøys vakre øyer. Du kommer til å oppleve utrolig mye spennende! Vi garanterer flotte naturopplevelser, mange aktiviteter, gode venner og saltvann i håret. Larvene blir spist av diverse planktonspisere, og ungdyr (som lever i fjæra ) blir ofte tatt av sjøfugl.


På grunn av størrelsen er taskekrabben treigere enn andre krabber. Dette kompenserer den for med de ekstra kraftige klørne sine, som han forsvarer seg med. Han kan også grave seg ned i sand for å unnslippe predatorer.


Fjæra er den delen av stranden som blir oversvømt ved flo og lagt bar ved fjære. Et annet ord for fjæra er tidevannssonen. Det er svært få leveområder som er mer skiftende og krevende med hensyn til fysiske faktorer enn fjæra.


De organismene som lever her må tåle mange og store variasjoner i ytre miljøfaktorer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg