fredag 6. april 2018

Reinskinn som røyter

Se vårt store utvalg av reinskinn. Vi har ulike varianter og størrelser. Håra på reinskinn er hule og stive. De faller vanligvis ikke av som håra på et hvilket som helst annet skinn som røter, men de brekker.


Reinskinn som røyter

De garvede skinna som selges til turistene tåler vanligvis ikke utendørsbruk. Reinskinn som er ubehandlet røyter en del, men tåler vann, og det er derfor de blir brukt ute. Men de lukter dødt dyr lang vei, og egner seg IKKE innendørs. Godt garvede reinskinn tror jeg bør klare seg fint, uten å røyte for mye, men du skal være litt heldig for å få tak i gode skinn. Reinsdyr tilhører det som kalles rørhårsdyr, altså at hårene på dyret er hule.


Dette gjør at skinnen ikke egner seg til å legge på gulvet, da hårene vil brekke i hårrota og skinnet vil begynne å røyte. Reinen tilhører det vi kaller rørhårsdyr. Dvs at hvert hårstrå er hult. Derfor anbefales ikke reinskinn i stoler, sofa, gulv o. Det finnes en produsent som heter Polar Reinskinn el. De selger skinn som er sammensydd til full kroppslenge.


Men har du tilgang på så mange reinskinn slik at du kan klippe og sy så mye du vill uten at det koster skjorta? Jeg har kjøpt meg lavvo og har nå tenkt til å kjøpe noen reinskinn til meg,. De skal visstnok ikke røyte noe særlig og er myke og vanntette. Deilig og varmt sitteunderlag i reinskinn for tur og utebruk. Slike som blir brukt som liggeunderlag.


En liten notis i lokalavisen informerte om dette. Si det med blomster, heter det: kaktusene går her til den djerve ansamling av lokale jegere fra Dovre som ikke klarte å se forskjell på reinskinn etterlatt etter flåing, og behandlede eldre skinn til liggeunderlag. Tørka reinskinn er ikke garvet, men vasket, helt fritt fra kjøttrester og tørka i spenn. For å impregnere skinnet ekstra kan man male baksiden med benarolje eller kokt linolje.


Egner seg utmerket til vinterbruk da det ikke trekker til seg like mye fuktighet som andre. Den lille lune er i akkurat passe stort format (ca 25m²) som lett får plass i bagasjen. Reinskinnet som er avkapp av et helt skinn er behandlet slik at det er mykt og at det ikke røyter. Samtidig er skinnet impregnert slik at det ikke trekker til seg fuktighet.


Denne lille lune vil bli godt mottatt nesten uansett hvor stumpen. Me brukte reinskinn i militæret i Finnmark, og det var varmt og fint. Desse var tydelegvis av ubehandla typetype (tørka, men neppe garva), noko som i kombinasjon med tøff bruk, mildvêr mot våren og dårleg med tørking gjorde dei direkte uapetittlege etter kvart. Impregneringen skaper en vannavstøtende film som beskytter skinnet selv når det brukes ute i naturen. Du kan enkelt rulle sammen skinnet og feste det i lokket på sekken når du er på tur.


Reinskinn som røyter

Reinsdyrskinn til pynt Vår bestselger er reinsdyrskinnene som ikke er impregnert. Disse skinnene omtales ofte som prydskinn, og brukes hovedsaklig som pynt. Reinskinn koster fra 200kr - 800kr for uteskinn, spørs hvor man kjøper det og hvor stort det er.


De røyter ikke om man behandler de skikkelig, men lar man de bli skikkelig våte, alt for tørre eller har de mye inne så røyter de litt ja. Vi bruker mye reinskinn på vinteren (teltturer, bålturer o.l.) og er ikke plaget med røytinga på. Det vil si at løse underhår er fjernet og det holder seg fleksibelt i årevis.


Skinnene er garvet og renset. Veldig mykt og røyter lite. Bedre isolering enn reinskinn er vanskelig å finne! Vet jeg snakker om dette en stund etter at programmet var en stor greie, men så dokumentaren Mommy Dead and Dearest i går og ble helt sjokka.


Tenker i mitt stille. De fleste reinskinn kommer vel fra dyr som er slaktet, ikke jaktet på, så lite utbredt som reinjakt er;) Men det røyter ja. Denne typen er i tillegg satt inn med en tokomponents latekslignende maling på hudsiden. Den holder seg fleksibel i årevis, og sørger for at huden som er garvet ikke trekker vann i det hele tatt. Passer perfekt som underlag på våt bakke eller snø.


Reinskinn som røyter

Inneholder eller linker til ærekrenkende, rasistisk, truende, obskønt, pornografisk eller annet materiale som er i strid med norsk lov. Krenking av privatlivets fred.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg