fredag 27. april 2018

Skyldmark matrikkelskyld

Ut fra dette ble hver enkelt eiendom tildelt matrikkelskyld. Matrikkelskyld er en gammel betegnelse for eiendomsverdi. Skylden dannet utgangspunktet for beregningen av eiendommens skatteplikt.


Skyldmark matrikkelskyld

Hver eiendom fikk sin andel av dette. Eiendommene er betegnet med gårdsnummer, bruksnummer og navn. Nummersettingen i matriklene. Ut frå dette blei kvar enkelt eigedom tildelt matrikkelskyld. Reglene om fordeling av skyld ved oppdeling av eiendommer fantes i skylddelingsloven av 20.


Alle selvstendige gårder var skyldsatt, enten de ble drevet av leiere eller selveiere. Se ellers side Eidsberg gårdshistorie bind III. Gårdene står i topograflsk orden, og alle eiendommene har gårdnr. Synonym til Skyld Synonym til Skyl Her finner du alle synonymer til Skyld for bruk i kryssord og dusinvis av andre måter å uttrykke det samme konseptet på. Kommunene ble inndelt i gårdsnumre, som igjen ble inndelt i bruksnumre.


Også matrikkelskylden ble delt. Den ble innkrevd av lensmannen på vegne av. Utarbeidet etter landskylda ble også matriklene eller jordlistene. Det gamle matrikkelnummeret var 806. Kilde: Tinglysingsprotokoll nr.


IV 4a, Gjerpen sorenskriveri, Gjerpen tinglag, side 79b. Lars og Erik Andersen Ballestad er utskilt bnr Hovland nordre av skyld mark øre. Skylddelingsforretning avholdt 12. Tidligere var eiendommene tildelt skyld i huder, kalveskinn (hud = kalveskinn), tønner korn og fisk o. Nå ble alle eiendommene i landkommunene (men normalt ikke husmannsplassene) tildelt ny matrikkelskyld i skylddaler, ort og skilling. Mangt og mye sagt og skrevet om penger Vi har vært inne på det før, dette med gamle dagers penger knyttet til ordtak eller uttrykk.


Denne enheten fikk navnet skyldmark. Skatten var svært upopulær blant bøndene. Jordskyld (f), matrikkelskyld : verdi i skyldmark som ein grunneigedom står oppført med i matrikkelen. Jùtel (m), rise, bergtroll. Jutelesida og Jute-legjylet på Nordalsfjellet.


Jyltre (gyltre), (v) småhoste, tørrhoste. Der har garden også to navn, nemlig ”Ravnum lille” og ”Ødejordet”, med en samla skyld mark, og det er framleis Kristen Olsen som er oppført som eigar og brukar av Øyjordet. Landskylda, som er av mye eldre opphav, var på spann øre og marklag. Tetlie på halvpart herav for kr.


Videre kjøpte Treschow ca. Rolf Hartvik Hustvedt (Rolf Hustvedt).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg