onsdag 25. april 2018

Funksjonalisme arkitektur

Begrepet er også benyttet innen sosiologi, antropologi, filosofi, språkvitenskap, politikk, psykologi, og historie. Den rene form er det eneste av betydning, og form skulle følge funksjon. Den hadde da et klart sosialt sikte, i samsvar med samfunnsutviklingen for øvrig: Man ville skape en arkitektur for de brede lag av folket, med boligbygging og enkel hjeminnredning som utgangspunkt.


Stilen vert prega av eit forenkla formspråk. Typisk er store flater, rette liner og geometriske former.

Ein sentral tanke var at funksjon skulle vera viktigare enn. Igjen var det lov å la seg inspirere av tidligere stilarter. Funksjonalisme varte ca.


Den vektlegger den rene form, der alt som er overflødig er renset bort. Estetiske elementer i stilen kan være lagt inn i bygningens grunnform, f. Ofte har husene liggende panel og vinduene satt helt ut i hjørnet. Bygningene har gjerne eller boenheter.

Denne varianten fra perioden kalles på folkemunnne byggmesterfunkis. Mange tiår senere kan det se ut til at jerngrepet om arkitekturen nå endelig er i ferd med å glippe. Et annet ord for det er rett og slett moderne arkitektur , det er bare en finere måte å si det på. Begrepet brukes stort sett i Skandinavia, men kan tidvis dukke opp i andre land også.


Denne nye generasjonen kunstnere og arkitekter kom til å påvirke bildekunst, arkitektur , interiørdesign, typografi, grafisk design, og industridesign fram til i dag, -ca. Fra dragestil til ren funksjonalisme : Det beste av norsk arkitektur Her er listen over kandidater til Norges arkitekturkanon. Innen arkitektur ble betong, stål, glass og store flater, fri for dekor, deres uttrykk. FUNKSJONALISME ble betegnelse på uttrykksmåten. Etter modernismens strenge arkitektur , spesielt med funksjonalismens rettlinjede og stringente formspråk, tok anarkiet til en viss grad tak i arkitekturen etter krigen.


Det brukes om en bestemt retning innenfor design og arkitektur av alt fra brødristere til symaskiner og hus. Oftest forstår man med funksjonalisme en bevissthet om at formen er bestemt ut fra gjenstandens formål og funksjon, samt de krav og behov den menneskelige interaksjon medfører. Kikker man over gjerdet åpenbarer det seg tydelige tegn på funksjonalismens arkitektur , med utenpåliggende pipe og en typisk skjørt-og bluse-hus, med mur i deler av første etasje og panelte vegger i annen etasje.


Praktisk funksjon var avgjørende. Arkitektur er ”sivilisasjonens fossiler” sa den tyske arkitekten Gottfried Semper, og mente at man ved å se på historiske bygninger kunne lese ut en hel kulturhistorie. Gresk arkitektur er den arkitekturen som sto på det greske fastlandet i arkaisk tid ca.

Opprinnelig publisert i Arkitektur N nr. For å få full tilgang på alt innhold i Arkitektur N kan du kjøpe eller abonnere på papirutgaven. Neonlysets strenge bokstaver”: 24.


Grung foredrag i Bergen Reklameforening om ”Forretningsgårdens moderne utforming”. I arkitekturen finner vi også mange likheter. Fra funkisprosjektene i mellomkrigstida, design og arkitekturikonene iløpet av 50- og 60-tallet og nå, i hva internasjonale kritikere kaller den tredje gullalderen for skandinavisk arkitektur. Men hva er det egentlig som får oss til å snakke om en felles skandinavisk arkitektur ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg