tirsdag 29. november 2016

Behandle terrasse grønnsåpe

Hva vi gjør med terrassen : Hver vår får de delene av terrassen som er grønne eller på annen måte flekkete en skrubb med grønnsåpe og piasavakost. Vi bruker ikke høytrykksspyler, selv med terrassevasker så er den litt hardhent med trevirket. Av samme grunn bruker vi ikke sterke kjemiske vaskemiddel, de kan også skade overflaten.


Ja, jeg har hørt om grønnsåpe som et middel man smører inn ubehandlede eller lutede tregulv og møbler med innendørs, og deretter vedlikeholder man dem med å vaske med grønnsåpevann. Men jeg har ikke hørt om det brukt utendørs.

Vask av terrassen bør gjøres med jevne mellomrom, men det er forskjell på den årlige vedlikeholdsvasken og den du gjør når du skal rense terrassen før behandling. En terrasserens er i utgangspunktet til for å dyprense en terrasse. En slik rens er kun nødvendig hvert femte eller sjette år for å rense planken skikkelig.


Er det egentlig nødvendig å behandle en terrasse av impregnert furu? Vi la terrassen vår for fire år siden, og nå har den fått den sølvgrå fargen vi ønsket oss (som står til kledningen på huset i ubehandlet lerk). Men vil levetiden for terrassen bli vesentlig redusert hvis vi ikke oljer eller beiser den? Olje, beis eller maling?


Hvordan du ønsker å behandle gulvet kommer ofte an på hvilket uttrykk du ønsker, hvor mye arbeid du gidder å gjøre, hvor lenge det holder og hvor ofte du må etterbehandle.

Hvis du ønsker et naturlig uttrykk, minst mulig arbeid og et gulv som er lett å etterbehanlde, ja, da er grønnsåpe tingen! Men falt litt for linken som Erik sendte om owatrol oljen til å behandle terrassen med. Det som er så dumt at halve terrassen er grå og halve terrassen er brun og fin. Vi har liksom to farger så lenge den ene delen er under tak vil nok gulvet være litt forskjellig i fargen. Vet ikke om det var så lurt å legge eikegulv.


Men ifølge Marstokk, vil terrasseolje skape mer hodebry hva gjelder vedlikehold av terrassen. Bruker du dette er du nødt til å behandle treverket etterpå. Ifølge Bergheim i Maleriet fargehandel kan vanlig grønnsåpe. Det det spørres mest om er gulvene og hvordan de er behandlet.


Hele terrassen er bygget i impregnerte terrassebord og jeg har ikke gjort. Du trenger ikke å behandle terrassegulv som er Royalimpregnert, men etter noen. Regnværet bidrar til å løsne smusset, så man kan vaske etter at det har regnet, sier Elisabet Høye. Er terrassen ubehandlet og skitten bør den vaskes godt, ifølge klikk. Jeg har best erfaring med å bare vaske terrassen godt.


Bland vaskemiddel med vann i forholdet en til ti. Det avhenger av hvor utsatt terrassen er for sol og regn. Jo mer værhardt den står og jo mer den brukes, jo oftere bør den etterbehandles på nytt.

En tommelfingerregel er å behandle hvert annet år for å holde den pen. Har du valgt de litt dyrere, vedlikeholdsvennlige alternativene som terrassebor slipper du å tenke på dette så ofte. Det stilles derfor høye krav til slitestyrke og lang levetid på gulvene. Velger du tradisjonelle.


Her er det ikke snakk om rengjøring. Jeg synes terrassen holder seg penere lys grå og tørker fortere opp (pga fettet i grønnsåpen) nå den er behandlet med grønnsåpe. Eg har og bare behandlet terrasse med grønnsåpe tidligere.


Det har tatt grønske og vært greit på vanlig terrassebord syns eg. Terrasse og uterommet. Har en tre terasse som er behandlet med terasse beis.


Noen som har erfaring med å bruke grønnsåpe utblandet i vann? Og noen skriver at vask med grønnsåpe jevnlig er den eneste behandlingen som er nødvendig. Når en terrasse har stått for lenge trengs det en kraftig rens for å få den pen igjen.


Har du vært flink til å vedlikeholde terrassen din holder det å rense med vanlig husvask før ny behandling. Sørensen beskriver jobben som en en middels hard treningsøkt. Gå ut på terrassen , slå blikket ned og vurder tingenes tilstand. Faren er stor for at gulvet er grått og skittent. Mange terrassegulv er snekret sammen av trykkimpregnert treverk, et materiale som i utgangspunktet har lang levetid.


Beisen må være tørr før den utsettes for fukt. Sjekk at det ikke er meldt regnvær det første døgnet etter at du har beiset terrassen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg