fredag 29. juli 2016

Beste hardføre stauder

Men av stauder er det heldigvis mange flotte sorter som overlever helt opp til sone H8. Her er noen eksempler på flotte, hardføre stauder. Ikke så rart egentlig, det er jo derfor de har klart seg i hundrevis av år her i landet.


Alle er hardføre til H og noen. Dette er staudene Hilde Poppe, gartner i Plantasjen, mener egner seg best for nybegynnere: 1.

Takløk - hardføre stauder som tåler både lite jor tørke og mye sol. Dette gjelder også de fleste sedumsorter. Phlox - Denne stauden blir vellykket om jorden har bra kvalitet. De er like seige som tistelen, like hardføre som gatestein og like fulle av livskraft som løvetannen!


Pioner lever lenge, de tåler streng kulde og intens varme. Det er ikke lett å ta livet av pioner. De har bare et livsviktig krav, de trenger en hvileperiode i vinterkulden hvert år.

For en kjærlighetserklæring! Jeg har funnet frem til flotte stauder som er valgt fordi de er vakre, fordi de er så herdige at de kan vokse i nesten alle hager, og fordi de er blant humlas favorittblomster. Vi produserer stauder til engros markedet. I dag slår jeg tre fluer i en smekk.


Bedriften ligger rett utenfor Tønsberg. Plantene blir produsert på Husvik i slagen som er midt i hjertet av Vestfold. Plantene overvintrer ute og dette gjør at staudene tåler et norsk klima.


Mesteparten av staudene er fra et norsk opphav, da vi tror dette er det beste grunnlaget for hardføre stauder. Med stauder og god planlegging kan du sikre et blomsterflor gjennom hele sesongen. Interessen for stauder har de siste årene blomstret opp, noe som kanskje skyldes det vell av utvalg i både farger og blomstringstid staudene kan tilby. Stauder finnes i mange ulike former, farger, og høyder. De fleste stauder har en nokså begrenset blomstringstid og dermed har man plutselig bed som står uten blomster i lang ti ergerlig!


Men det er noen sorter som blomstrer i flere måneder. Her hos meg trives peoner-de er utrolig hardføre , bare en passer på å plante dem riktig og gjete dem litt de første 2-årene, asiatiske liljer-har en gul fra Dragland som blomstrer som et uvær! Draglands Planteskole - utvalgte, friske og hardføre hageplanter.


Vi er en allsidig pryd- og nytteplanteskole som produserer og selger: ett- og flerårige urter, bærbusker, prydbusker, nåletrær, hage- og allè-trær, roser, hekkplanter, rhododendron, klatreplanter og et stort utvalg av stauder. Noen har litt for aggressiv vekst og må holdes i sjakk.

Du kan bruke dem i større felt, f. Stauder er praktiske og enkle planter å dyrke, de kommer igjen år etter år og er lette å flytte og dele. Du finner stauder for alle tenkelige jord- og klimaforhold. Stauder kan brukes i tørr skråning, i dyp skygge, til naturhage, og til å skape praktfulle rabatter! Her har vi valgt å presentere et utvalg stauder som kan passe i steinbed og andre steder med skrinn jord uavhengig av blomstringstiden.


Mellom og under busker, trær og roser passer stauder perfekt. Hardføre stauder til nordnorske sommerhager I våre utsalg finner du stauder som er dyrket fram i Nord-Norge, for det nordnorske klimaet. Det gir deg en trygghet om at plantene du handler tåler vårt klima. Et lite Eldorado for deg som har fjellhager som du ønsker å beplante, for de som kanskje har litt skrinn jord enkelte steder i hagen eller om du har en steinmur du ønsker å pynte opp. Hos Solhagen får du også kyndig veiledning i plantevalget.


Det kan være områder rundt bassenget landskap som er tilstrekkelig skyggelagt på grunn av nærliggende trær eller boligstrukturer. Impatiens er bare riktig plante for disse områdene. Har tenkt å anlegge steinbed i en skråning, og fylle opp med stauder.


Når er det best å plante stauder , vår eller høst? Noen som ellers har noen gode tips? Og er det noen som har forslag til skikkelig hardføre stauder , som tåler en real nordnorsk vinter?


Noen er krypende, noen teppedannende, noen høgreiste, staselige stauder – noen store som busker, men alle starter de fra grunnen neste vår. Variasjon i form og farge er imponerende, men skal staudene dine stortrives, må du plante dem i den jorda de liker best. Ta utgangspunkt i jorda i hagen din.


Vi hadde noen ganske nyinnkjøpte stauder som sto i krukker av metall (sink). Stilig om sommeren, men litt usikkert med tanke på overvintring. Generelt kan man si at blomstrende sommerblomster trives best jo mer sol det er.


Metallkrukker er frostsikre i den forstand at de ikke sprekker, men det kan være litt risikabelt å overvintre stauder i dem siden noen planter ikke liker å fryse på røttene. Med andre ord så vil de blomstre mindre hvis de blir stående på en skyggefull side av huset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg