tirsdag 21. juli 2015

Telys som ikke soter

Nordens største utvalg! Telys formet som vinkork. Uansett hvordan stemning du vil ha, klarer disse det. Han er klar på hva som er viktige egenskaper for at et telys skal brenne rent.


Hjemme er det en stor fordel av lyset soter minst mulig.

Det gir svart misfarging, og vi er ikke begeistret for helseeffekten ved at man puster inn mange slike partikler, sier han. Når soter levende lys? Lys kan sote både når du tenner dem, når de brenner og når de slukkes. Slukking er den fasen som gir mest sot.


Lyset soter mest hvis du blåser det ut, og minst hvis du slukker lyset med en klemme eller lysslukker. Hvilke lys soter mest? Tynne, høye lys soter mest.


Kubbelys soter nest mest og telys minst.

Miljømerking informerer om at det ikke finnes ordinære telys i Norge som er gode nok til å Svanemerkes. Det eneste telyset i Norge som er Svanemerket, som selges på Clas Ohlson, er ikke ordinære – men med refillfunksjon. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler også forbrukere å velge stearinlys. Selv om telys kommer i egne beholdere, bør de alltid plasseres på et brannsikkert underlag som lysfat eller i egnede lysestaker. Esken inneholder 2stk.


Produktet er miljøvennlig og består av 1 stearin av fornybare stoffer. Ikke minst er de luktfrie og soter ikke. NB: ta kontakt for bestilling. Mye av dette havner rett i søpla og blir aldri gjenvunnet. Om man vil bruke ordinære telys er det viktig å vaske koppen før man gjenvinner.


Lys med gullfarge, glitter og påtrykk, og ikke minst duftlys utløser markant flere partikler, og kan avgi allergifremkallende stoffer. Unngå slike typer lys. Vi har testet brenntiden på ti ulike telysmerker, som alle lover at de skal brenne i fire timer. Det er imidlertid ikke alle som holder det de lover, og de brenner ikke engang de lovte fire timene.


Samtidig brenner de beste over en time lenger enn det dårligste. Les også: Vi lot oss lure av flammeløse lys.

Det rant ikke selv om vi plasserte det utendørs i svak vind. For at du skal få mest mulig glede av dine stearinlys, er det noen enkle, men viktige ting å passe på, ifølge lysbutikken. La ikke stearinlys brenne uten tilsyn og la aldri barn være alene med tente lys. Bruk ikke lys i lykter med dårlig ventilasjon.


Folkehelseinstituttet advarer fordi det soter til innemiljøet vårt. Gir en klar flamme uten forstyrrende sot eller lukt. Vi er alltid tilgjenglig på e-post eller på telefon 44( ikke SMS) mellom kl. Har fått tips om å brenne på fullt for å unngå at den soter. Gavepakke med telys.


Brennetid inntil timer. Dette vet campingvogneiere å sette pris på. Bilige telys og lys med tykk veke soter mer enn lysene som har tynn veke. Stearinlys med blafrende flamme utløser ofte migrene. Det er i hvert fall min erfaring gjennom år som maler, har Jegerlund uttalt til KK.


For soten legger seg i hjørner og tak hvor det ofte har vært plassert lys. Og nei, du kan ikke vaske det vekk heller. Hvis du vil ha det bort må du male. Dette kan man se som en svart stripe av sotrøyk over flammen, eller som misfarging på vegger og tak i nærheten av der stearinlyset står. De tynne, høye lysene er verstingene.


Versingene er de tynne, høye lysene. På andreplass kommer kubbelys, og på tredjeplass telys. Jeg kjøper som regel i butikken der jeg handler, og det er som oftest Kiwi.


Parafinlys soter mest, stearinlys nest mest og vokslys minst. De har to forskjellige typer telys. Husker ikke navnet på det ene. First Price, og de er elendige!


Takk for bra tips om best i test - telys. Sotpartiklene er små og svever rundt i inneluften, noe som betyr at vi forurenser inneklimaet med partikler som kan ende opp i luftveiene og lungene. Det er derfor viktig å merke seg brennetiden på lyset. Direktoratet anbefaler å slukke lys som soter mye, fordi tungmetaller i sotet fra slike lys er en mulig kilde som sammen med andre kjemikalier kan bidra til at flere utvikler astma.


Lysene avgir nitrogen og røykgasser Danske forskere har også advart mot å tenne for mange stearinlys innendørs, skriver Jyllands-Posten. Det er kun målt på svevestøv på mikrometer og ikke ultrafine partikler som det kommer mye mer av fra levende lys. Målingen gir ikke et korrekt bilde av forurensning fordi man da risikerer å måle andre partikler fra andre kilder enn levende lys. For eksempel er det i måleperioden foretatt matlaging. Jeg er på utkikk etter telys og stearinkubber med 1 ren stearin.


Altså ikke iblandet parafin, slik billige lys er. Dette fordi de forurenser mindre, og brenner lengre. Noen som vet hvilke butikker i Norge som fører dette?


Kjøpte tidligere på Åhlens, men nå har jo de lagt ned i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg