torsdag 16. juli 2015

Hvordan pløye et jorde

Pløying på Eidsverket. Gunbjørn Forbord gir gode råd om pløying med store moderne traktorer. Hvis haug av jord blir satt på gress, så den resulterende mangel på sollys til gresset kan drepe den hvis jorda holder seg for lenge. En asfaltert område dekket med en presenning, eller presenning, er et egnet sted for å holde jorda til du trenger det. Selv om siste teknikker for pløying inkludert ved hjelp av dyr til å trekke plogen, er dagens ploger trukket av en traktor.


Denne uka er bønder i Nordland på kurs for å lære seg å pløye en åker.

Landbrukstjenesten mener kravet til effektivitet gjør at viktig kunnskap blir borte. Det er urovekkende at viktig kunnskap i landbruket blir borte, mener pløyeekspert Kjell Mangerud. I Valnesfjord utenfor Fauske har Johnny Øyen overtatt heimgården. Meitemarken kan bringe med seg førti ganger sin egen vekt av mineraler og moldjord opp til jordoverflaten.


Når meitemarken slynger seg gjennom jorda , løser den opp, blander sammen og pleier jorda. Tunnelene som meitemarken legger etter seg lar luft og vann komme til. På denne måten hjelper de planter og dyr i jorda til å puste og drikke.


Eneste er litt begrensning så trekkstengene ikke tar i hjulene. Og er plogen først utstyrt med et langt hull så er det jo for at det kan brukes, men en får jo ikke utnyttet hydraulikken til vektoverføring til traktoren.

Når motordrevne traktorer ble oppfunnet, begynte bøndene overgangen til denne nye teknologien, og i dag er det sjelden å se en bonde pløyde åkeren sin med noe annet enn en maskin. Så bruker man en rive til å blande det inn i jorda. Det lønner seg å være lett på hånda så man ikke bare skyver gjødselkornene ut til kantene. Når du har fylt på med jor jevner du jorda utover med en jernrive, deretter komprimerer du med en plenvalse som du bruker i forskjellige retninger. De sier sikkert at han gidder ikke pløye en gang.


Mens alt er fryd og gammen når man pløyer og harver så det gyver av jorda , sier Lauta-bonden. Han minnes ellers hvordan naboen Kjell Trongaard møtte hoderisting og latter da han for flere tiår siden blant annet tok i bruk såmaskin for både gjødsel og korn samtidig. Uansett stemmer det du skriver: at det gjøres med velsignelse fra elektriker.


Burde du vel heller spør han som skal godkjenne det. Slik som du fremstiller det, ringer det en bjelle hos mange at: Dette gjør du selv, men sier elektriker skal stå ansvarlig. Hvordan han vil ha det. Nå ser jeg sopp var før meg, men skit au.


Jeg vurderer å få hjelp til å pløye opp et jorde eller to. Er det noen som har en formening på hva en fornuftig pris vil være pr. Håper det finnes en bonde i nærheten som kunne kommet innom og gjort det for meg.


Et av livets store mysterier er hvordan den første cellen kunne oppstå blant stein, vulkaner og åpent hav på den unge. Jeg har lengder kabelstiger uten kontakt med hverandre, korteste avstanden mellom stigene er 20cm, hvordan skal jeg jorde disse til hverandre og til jordskinnen? Jorda ble skapt fra støvet som ble igjen etter sola ble ferdig, i starten var det over et dusin små planteter, disse krasja inn i hverandre, og ble til færre store planeter.

Selve jorda opplevde en enorm kolisjon, hvor en planet på størrelse med mars krasja inn i jorda , denne kolisjonen førte til at materie ble slynget ut, dette materiet ble månen våres. Før moderne traktorer, ville hester trekke plogen for å berede grunnen for planting. I dag er traktorer som brukes til å trekke plogen.


Jorden har tilnærmet form som en kule.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg