onsdag 5. desember 2018

Modernistisk arkitektur i norge

Modernistisk arkitektur i norge

Ordet funksjonalisme brukes særlig i Norden som overordnet betegnelse for modernistisk arkitektur gjennom hele århundret, mens betegnelser som modernisme eller international style er vanligere som samlebetegnelser i mange andre språk. Det er også vanlig å påpeke det faktum at antallet modernistiske forfattere i Europa generelt var svært lite i forhold til tradisjonalistene. I et lite land som Norge druknet de få modernistene ganske enkelt i massen av tradisjonalister.


Allikevel fantes det noen enslige svaler som skrev modernistisk litteratur før krigen her til lands. For å sitere arkitekturmagasinet Dwell, som oppsummerte posisjonen vår mellom gamle tradisjoner og nye arkitektoniske trender: Norge staker ut kursen fjordover. Arkitektur i Oslo: Under konstruksjon.


Oslo er den raskest voksende hovedstaden i Europa. Massive, pågående prosjekter forvandler byen til en moderne metropol på internasjonalt nivå. Modernismen dekker flere andre begreper og retninger i norsk litteratur, og vi kan gjerne dele den opp for å. I de nordligste fylkene var ødeleggelsene spesielt store. Tilgangen på materialer var dårlig, malervarer til vedlikehold var nesten umulig å få tak i. Malinger fra perioden var derfor ofte egne blandinger tilsatt tran, spillolje og pigment.


Gjenreisingen av Norge er preget av økonomiske hus, både visuelt og materialmessig. Begrepet favner en rekke til dels svært radikale bevegelser innen kunst, arkitektur , musikk, litteratur og kunsthåndverk som vokste frem i denne perioden. Modernistisk tankegang legger vekt på menneskets evne til å skape, forbedre og forandre sine omgivelser, ved hjelp av vitenskap, teknologi eller eksperimentering. I boken hävdar författarna att den nya arkitekturen kan ses som en helt ny stilinriktning, som de beskriver som fullt jämförbar med de historiska stilarna. De båda urskiljer tre huvuddrag för den nya arkitekturen : Byggnaderna behandlas som volymer och inte som fasta kroppar som förr.


Når man skal beskrive norsk arkitektur tenker nok de fleste på gamle trebygninger med hundrevis av utskjæringer, murbygninger fra 60- tallet og vanlige kvadratiske Aboliger. Modernistisk arkitektur tilstrebet rasjonelle konstruksjoner og industrielle produksjonsmåter, og nøkterne, geometriske former uten overflødige ornamenter. Modernismens forløpere Rediger Modernismens røtter må søkes lenger tilbake i ti til bestrebelser på å forene arkitekturen som kunstform med den raske teknologiske utviklingen og de store samfunnsmessige endringene gjennom siste. Det moderne designet til Scandic Seilet gjør hotellet til et nytt symbol på den moderne arkitektoniske bommen som for øyeblikket foregår i Norge.


Modernistisk arkitektur i norge

Det er ganske mulig at dette hotellet og dets unike design kan tjene som inspirasjon til neste steg i norsk arkitektur som kanskje tar verden med storm. I dag er byen bedre kjent for jugendstilen som man ser preger mange av byens bebyggelser. Du kan velge å gå eller sykle denne turen. De modernistiske kunstnerne, komponistene og forfatterne kjente godt til tradisjonen innenfor fagene sine, men de vendte bevisst ryggen til de gamle komposisjonsprinsippene.


De var på leting etter nye uttrykk fordi de opplevde at tida de levde i, krevde en ny kunst, en ny musikk, en ny litteratur og arkitektur. Vi ser at det er et stort be­hov og ønske om arkitekt­bistand i dette segmentet. Utdanningen legger vekt på læring gjennom erfaring.


Modernistisk arkitektur i norge

Sted arkitektur øyner også muligheter for sam­arbeid med andre kontorer for større prosjekter. Du får solide kvalifikasjoner innenfor formgiving og teknikk. Teknologi - ingeniør og arkitekt Møt ingeniører og arkitekter som forteller om sin arbeidshverdag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg