mandag 17. desember 2018

Havets sølv fisk

Hvorfor blir silda kalt ” Havets sølv ”? Gjenfortell sildas livssyklus fra egg til voksen fisk og begrunn hvorfor det er viktig at alle stadiene går normalt. Hva sier filmen om hvordan temperatur og saltinnhold i havet må være før silda kan gyte? Tips: Du kan også lage Havets skattkiste på grillen.


Legg da pakkene på en varm grill i ca.

Allergener: Fisk , Selleri, Gluten (hvete), Soya, Nøtter (cashew), Melk, Egg. Ett fåtall av sweet chilisaus kan inneholde selleri, sulfitter, svoveldioksi soya. Havets sølv Sild er en delikatesse som har lange tradisjoner i det nordiske kjøkkenet.


I samarbeid med Kulinarisk Akademi, har vi jobbet med nye smakskombinasjoner for å løfte silda frem og friste også et yngre publikum. Den er et viktig element i havets karbonkretsløp og spiller derfor en rolle for CO₂- opptak fra atmosfæren. Den er utgjør også næringsgrunnlaget til høyere trofiske nivåer som fisk.


Norsk sild omtales ofte som havets sølv. Fisken er verdenskjent for sin høye kvalitet og sin vakre, sølv -glinsende farge.

Men historien om sild handler ikke bare om mat. Den handler også om kystkultur, tradisjonelt fiske, håndverk og råvarekunnskap. Filmen er produser av Are Pilskog ved Blåst Film. Dette er første gang sildestimer som naturfenomen er filmet. Sjøørretfiske: På jakt etter havets sølv.


Bruk øynene, og kast mot vakende fisk om du ser dem. Om du eller en venn får fisk , fortsett å fiske. Runde Miljøsenter si utstilling held open dagleg i sommarsesongen og under annonserte arrangement gjennom året. Ellers er ho open for grupper (min. personar) på. I mange år var ” havets sølv ” den økonomisk viktigste fiskearten i hele Europa, men på grunn av overfiske forsvant den på 60-tallet nesten helt.


De siste årene har heldigvis bestanden tatt seg opp igjen. Derfor kunne vi en sommerdag dra ombord en pen fangst - tatt med hekle i løpet av et par timer. Feitsilda utvikler seg til gyteferdig fisk som gyter i stim, for deretter å vandre ut i havet til et område mellom Island og Spitsbergen. Han mener at sildefisket varte til ca.


Haugesund som jo kalles for sildabyen. Der heter det havets sølv.

Jeg fikk inngående utredning om sild og livet rundt det og det passet så godt at han kom i dag, for jeg begynte å snakke om sild med ham pga. Det høres enkelt ut, men Delikat Karrisild sammen med knekkebrød er en kjempegod kombinasjon. Her er det bare litt pynt i tillegg, så har man en fin liten smakebit. Nærmere båter fisket etter havets sølv på Buagrunnen i helga.


JAKTER HAVETS SØLV : – Mye sil men den står djupt, sier Jarle Gangsta skipper på Midøy Viking. I helga kom silda til Buagrunnen. For silda, havets sølv og som er mat for de store sjøpattedyrene, er en uberegnelig fisk.


Den flytter stadig på seg og forskerne vet ikke helt hvorfor. Her overvintrer den, produserer rogn og melke for gytinga seinere i vinter, men i dypet lurer mange farer. Fisk har vært og er fortsatt Norges rikdom. Uten fisken hadde nok utviklingen av samfunnet vårt sett ganske annerledes ut.


Fisken lever stort sett av plankton, hovedsakelig små krepsdyr, og er mest aktiv om natten. Sild gyter i februar-mars, når vannet inneholder akkurat passe temperatur og saltholdighet, og blir kalt havets sølv på grunn av sin farge og økonomiske betydning. Silda ble kalt havets sølv.


Den inneholder både akevitt og sherry og denne silderetten er like vakker å se på som den er god.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg