onsdag 5. desember 2018

Kan man tapetsere murvegg

Fra gammelt av het det at man alltid måtte grunne. I dag derimot ønsker flere å gjøre jobben enklere, og samtidig har tapetkvalitetene endret seg. Sørg for at du har gjort et grundig forarbeid før du tapetserer. Vi har filmer som viser hvordan man sparkler en gipsvegg, helsparkler en ujevn vegg og hvordan man tapetserer over en gammel tapet.


Om du har vegger med mye sparkel eller maling som skiller seg fra tapetfargen, kan det være lurt å grunnmale med tapetens farge.

Grunnflaten skal være jevn. De nye non-woven-tapetene er lette å tapetsere med ettersom man limer direkte på veggen, men de krever også et feilfritt underlag. Buler den gamle tapeten når du vasker eller maler den må du først lime den fast eller rive av og sparkle overflaten. Det første man kan prøve er å gå over veggen med en lunken, fuktig svamp for så å bruke sparkel eller tapetskrape for å løsne tapetet.


Om vann og tapetoppløser ikke får tapetet av, kan det være verdt å prøve damp. Maskiner til dette for du leid hos spesialforretninger for tapet, byggevarehandler og lignende. Sitter tapetet veldig fast kan man i tillegg bruke dette sammen.

Vil man tapetsere på nytt, løsnes tapetet forsiktig øverst mot taket. Dra rett ned - man må ikke dra mens tapetet holdes langt ut fra veggen. Men du må også huske å grunne veggen i tapetens farge. Er det store og fargerike mønster, kan det bli mye å sette det på alle fire vegger i et rom.


Da kombineres det ofte med en nøytral tapet på de andre veggene istedenfor maling. Ekspertene er også tydelige på at man burde holde seg unna billigtapetene da kvalitetstapeter ofte er tykkere. Du kan gjerne tapetsere over en gammel tapetvegg, men bare hvis det gamle sitter godt og er slett. Eventuelt kan du etterlime løse hjørner og mindre gliper i skjøtene.


Er tapetet i dårlig forfatning, må det fjernes. Ved behov kan du glatte ut tapetet med sparkelmasse. Til slutt kan tapetet overmales med to strøk veggmaling.


Kan jeg tapetsere over gammelt tapet? Det er også en mulighet å tapetsere over det gamle tapetet, men det kommer an på hvilken type tapet som sitter på veggen. Hvis det er en papirtapet som sitter godt, så kan du tapetsere utenpå. Feil utførelse kan gi fuktskader.


Mangelfull planlegging og utførelse av innvendig etterisolering kan føre til fuktskader og frostskader på teglsteinsfasader.

En ny forskningsrapport fra SINTEF Byggforsk beskriver hva som må til for at innvendig etterisolering av yttervegger i eldre murbygninger kan gjennomføres med godt resultat. Hvordan tapetserer man ? Der findes flere måder at tapetsere på. Den mest almindelige tapetsering, og den form for tapetsering, de fleste kender til, er hvor man lægger baner på et langt bor hvor man påfører tapetklister for så at sætte tapetet op på væggen. Men faktisk findes der en nyere og lettere metode at tapetsere.


Kan man tapetsere oppå gammel tapet? Svaret er ja, men kun i noen tilfeller. Noen tapeter er spaltbare.


Denne fjerner du så godt du kan ved å fukte den med tapetklister for så å skrape av det som løsner. Når det første laget er tørket, pusser man det ne før neste lag, denne gangen med finere sparkelmasse, bres over. En tynn armeringsduk ytterst kan redusere faren for slike stygge linjer i veggen.


Skal du sparkle over store områder lønner det seg å ha minst én bred sparkel, mens det kan være smart å ha noen litt smalere eller mindre for å komme til i kriker og kroker. Et jevnt underlag er første skritt på veien mot perfekt resultat, enten du skal male eller tapetsere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg