fredag 9. februar 2018

Mørketid rjukan

Super pris, det finnes ikke bedre! Book ditt opphold i dag og spar penger - Se våre tilbud her! Finn din ferie i Norge. Masse av opphold med høy rabatt.


Mørketid rjukan

Dette kan også være tilfelle langt syd for polarsirkelen på steder der det er høye fjell mot syd. Jordaksens helning mot sola og atmosfæriske brytninger gjør at for eksempel Bodø har midnattssol, men ikke mørketid. Bodø har derimot fjell som stenger for sola i en måneds tid på vinteren, et kjent fenomen også her i sør. Dermed ligger steder med mørketid lenger nord enn hva de burde gjøre, og steder med midnattssol ligger lenger sør.


Mørketid i teori og praksis. Det finnes tabeller over mørketid og midnattssol, men tabellene må leses med riktig blikk. De tar nemlig utgangspunkt i når man kunne observert sola hvis det ikke hadde ligget noe i veien. Det er ikke offisiell mørketid i Bodø, det vil si med flat horisont, men på grunn av fjellene er det mørketid likevel.


Mørketid rjukan

Røst foreksempel som har flat horisont sør for seg har iallfall ikke mørketid , og ligger nord for Bodø, forklarer statsmetoorolog Eirik Samuelsen ved Vervarslinga for Nord-Norge. I ein periode er sola under horisonten, sjølv når ho er på det høgste. Rjukan har videregående skole. Vi stanset blant annet ved et asylmottak og ved en militærleir. Det er noe fascinerende med mørketid , og det er interessant å høre ulike folks betraktninger rundt dette fenomenet.


Solfesten lagt til lørdag 6. Om lag bombefly slapp 1stk. Bare to bomber traff selve Hydrogenfabrikken. På vinteren er det motsatt og det blir veldig mørkt. Kjør selv ferie i hele Europa.


Selv om mørketiden er størst i Nord-Norge har dette også en effekt i sør. På grunn av dette har de mørketid i flere uker i løpet av året. Solspeilet er der, når innbyggere og besøkende nede i Vestfjordddalen begynner å merke at skyggene blir mer framtredende enn sola.


Og, det fungerer faktisk bedre enn jeg hadde trodd. Fenomenet opptrer om vinteren og berre nord for den nordlege polarsirkelen og sør for den sørlege polarsirkelen. Flere måneders mørketid kan sette griller i hodet på de fleste. Som en del av prosjektet har de laget filmer og intervjuet folk underveis, med sol og mørketid i sentrum. Her ligger sentrum så dypt nede i dalen at solen stenges ute i over fem måneder i året, til de fastboende fortvilelse.


Dette forslaget vil kunne inspirere lokalt og internasjonalt. Bestill drømmeferien med Agoda. Men der er årsaken de høye fjellene. I praksis varer mørketida gså lenger på de fleste steder nord for polarsirkelen, fordi fjell i sør sperrer for sola når den står lavest på himmelen.


At opleve måned efter måned med mørketid , selvom man er langt fra polarcirklen, ville nok gøre de fleste af os lidt kulrede. I den UNESCO-beskyttede by ligger centrum nemlig så langt inde i en smal dal, at solstrålerne bliver lukket ude, så snart efteråret kommer snigende. Her finner du også flotte og historiske attraksjoner som Vemork, Krossobanen, solspeilet, Gaustabanen og mye mer.


Mørketid rjukan

Velkommen til vakker natur, stillhet, aktiviteter og sportslige opplevelser, året rundt. Jeg kjente selv strålingstemperaturen og selve strålingen godt. Jonny Nersveen, som også er førsteamanuensis på Høyskolen i Gjøvik til Teknisk Ukeblad. Siden midtsommer har jordaksen tippet lenger og lenger bort fra solen i nord.


Den november klarer ikke solen å titte over horisonten på Nordkapp, og så trekker vintermørket sørover dag for dag helt det når Polarsirkelen ved Bodø den 21.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg