tirsdag 6. september 2016

Tilrettelagt arbeidstid småbarnsforeldre

Les mer om normal arbeidsti overtidsarbeid og dine rettigheter her. Vi gir deg en enkel og oversiktlig forklaring rundt arbeidstid og rettigheter. Foreslår nye endringer. Jobbsikkerhet og lønnsvekst.


DU et Supergavekort på 7kroner. Når den avtalte perioden med redusert arbeidstid er over, har arbeidstakeren rett og plikt til å gå tilbake til opprinnelig stillingsandel. Hvis forholdene som lå til grunn for retten til redusert arbeidstid faller bort, har arbeidstakeren normalt plikt til å gå tilbake til opprinnelig stilling, selv om den avtalte perioden ikke er over.


Disse rettighetene er noe en ikke kommer fra med mindre en konsekvent ansetter de som er ferdige med små barn. Arbeidsgiver skal organisere arbeidet og legge til rette slik at arbeidstakere kan være i jobb og være like friske når de går hjem fra arbeidet som da de kom. Arbeidstaker har både en rett og plikt til å gå tilbake til tidligere stillingsandel når perioden med redusert arbeidstid er utløpt, med mindre perioden forlenges. Dersom det er aktuelt å redusere arbeidstakers arbeidstid , råder vi til at det inngås en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, nærmere om dette kan du lese her. Under ellers like forhold har arbeidstaker med redusert arbeidstid fortrinnsrett til å øke sin arbeidstid når stilling blir ledig i virksomheten, forutsatt at stillingen helt eller i det vesentlige er tillagt de samme arbeidsoppgavene.


Fortrinnsrett etter §§ 14-og 14-går foran fortrinnsrett etter bestemmelsen her. Ba om redusert arbeidstid — Hverdagen gikk ikke opp og vi kunne ikke gjøre oss avhengige av andres godvilje hver dag. Derfor ba jeg jobben om å få redusert arbeidstid slik at jeg kunne slutte en time tidligere tre dager i uken for å hente barna. Barna er det viktigste vi har, forteller hun.


Rett til redusert arbeidstid er hjemlet i arbeidsmiljøloven § 10–(4). Hvem har rett til redusert arbeidstid ? Både mor og far har rett til redusert arbeidstid dersom det er behov for det av vektige velferds-grunner. Som vektig velferdsgrunn regnes for eksempel småbarns-foreldres ønske om og behov for mer tid sammen med barna. Arbeidsmiljøloven har ingen konkrete bestemmelser som direkte gir småbarnsforeldre , eller aleneforsørgere, rett til tilrettelegging av arbeidstiden.


Det man kan ha rett til etter arbeidsmiljøloven er rett til fritak for nattarbeid etter§ 10-(2), fleksibel arbeidstid etter § 10-(3) og redusert arbeidstid etter § 10-(4). Begrunnelsen for å søke om redusert arbeidstid var fordi hun ikke vil klare å hente barnet i barnehagen annenhver uke da hun blir satt opp på sene vakter. Hun ønsker å kunne avslutte jobben senest kl. Arbeidsgiver avslo kravet om redusert arbeidstid med prosent og tilbød i stedet en redusert stilling på prosent.


Utgangspunktet er at arbeidstaker som oppfyller inngangsvilkårene har rett til redusert arbeidstid , og det er arbeidsgiver som må sannsynliggjøre at dette er til vesentlig ulempe for virksomheten. Det er opp til partene å inngå avtale om redusert arbeidstid. Blir de ikke enige, kan hver av partene bringe saken inn for tvisteløsningsnemnda. Det du etter loven kan søke om er redusert arbeidstid , jf § 10-(4). I følge denne bestemmelsen har arbeidstaker som av helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner behov for det, rett til å få redusert sin arbeidstid.


Dette så fremst ønsket arbeidstidsreduksjon kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for virksomheten. Sv: Krav på tilrettelegging av arbeidstid ? Kan du ikke be om redusert arbeidstid ? Bestemmelsen om rett til redusert arbeidstid tar særlig sikte på småbarnsforeldre , personer med omsorgsforpliktelser og eldre eller syke arbeidstakere. Det må vurderes konkret om en ansatt har rett til å få redusert arbeidstid , der behovene for arbeidstaker må veies mot de eventuelle ulempene det påfører virksomheten. Anonym bruker skrev: Det er jo ikke frekt å spør? Da jeg kjøpte hus spurte jeg flere av mine venner og de ville hjelpe.


Forsøk med redusert arbeidstid. Fauske kommune ønsker å innføre 6-timers dag for småbarnsforeldre med barn i alderen ett til to år. Kan jo fint være omgangssyke e. Får du vanligvis mensen til samme tidspunkt?


Det er uvanlig å få negativ test to dager etter mensen skulle ha kommet. Langt på vei vil en arbeidstaker for eksempel ha rett til fleksibel arbeidstid og også reduksjon av arbeidstiden dersom vektige hensyn taler for det. Fleksibel arbeidstid er ingen reduksjon av total arbeidstid , men en avtale om individuelt tilpasset arbeidstid for den enkelte arbeidstaker.


Jo større virksomheten er, dess flere muligheter vil normalt foreligge for arbeidsgiver. I store virksomheter er det ofte flere alternative arbeidsoppgaver som arbeidstaker kan utføre, og i slike virksomheter vil det også normalt være lettere å tilrettelegge i forhold til arbeidstid. Virksomhetens økonomi er også relevant i vurderingen. Varig tilrettelagt arbeid kan vera aktuelt for deg om du har, eller i nær framtid ventar å få innvilga uføretrygd og du treng spesiell tilrettelegging og oppfølging.


Kva inneheld varig tilrettelagd arbeid?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg