fredag 13. desember 2019

Permisjon uten lønn barn under 12 år

Foreldre med barn under år og aleneforeldre anses å ha vektig grunn. Hva som ellers kan gi rett til redusert arbeidstid må vurderes konkret i det enkelte tilfelle, men formuleringen vektige velferdsgrunner innebærer at det må foreligge et kvalifisert behov. Fosterforeldre har til sammen rett til ulønnet omsorgspermisjon når omsorgen for barnet overtas i inntil tre år hvis barnet er under år , se arbeidsmiljølovens § -(4) (lovdata.no). Slik permisjon gis uten ytelse fra folketrygden.


Foreldrene har rett til samlet inntil års permisjon uten lønn for å ha omsorg for barnet. Permisjonen er pensjonsgivende. Du og partneren har likevel rett til minst år permisjon for hvert barn.


Arbeidsmiljøloven § -regulerer en arbeidstakers rett til fravær i forbindelse med syke barn. En arbeidstaker som har omsorg for barn under år har rett til permisjon i forbindelse med at barnet er syk. Likeså har arbeidstaker rett til permisjon for å følge barn til lege. Om arbeidstaker har rett til slik permisjon og om permisjonen gis med eller uten lønn vil ofte fremgå av avtaler (eksempelvis tariffavtaler) eller bedriftens interne regler. Spørsmål om permisjon.


Arbeidstilsynet svarer på spørsmål om retten til permisjon. De fleste får nok likevel permisjon til dette, men uten at arbeidstakeren har krav på lønn. Noen vil også ha krav på lønn , men det er da regulert gjennom tariffavtaler eller andre avtaler bedriften er bundet av. Denne type fri vil da ofte være regulert i bedriftens eventuelle velferdspermisjoner, sier Appelgren.


Omsorgspermisjon uten lønn. Fellesbestemmelsene hjemler rett til omsorgspermisjon uten lønn for foreldre med barn under år , jfr. Forutsatt rett til tjenestefri med lønn etter § nr. Foreldre har rett til permisjon i til sammen måneder i forbindelse med fødsel.


Disse månedene omfatter mors rett til permisjon i inntil uker under svangerskapet og seks ukers permisjon som er forbeholdt mor etter fødselen. I tillegg til disse månedene, har hver av foreldrene rett til ett års permisjon hver for hver fødsel. Noen har avtale med arbeidsgiver om at man får vanlig lønn mens man er borte, og så får arbeidsgiver refundert det forelderen ville hatt krav på fra folketrygden. Man har imidlertid ikke krav på en slik løsning, og man har ikke krav på permisjon med lønn ved svangerskapspermisjon. I tillegg til permisjonsbestemmelsene, har du rett til redusert arbeidstid dersom du av velferdsmessige grunner har behov for det.


Har du barn under år kan du ha rett til å få arbeidstiden redusert dersom det kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for bedriften. Ved permisjon med eller uten delvis lønn er du likevel forsikret med hensyn til uførhet og død i inntil to år. Det betyr normalt at man har fulle pensjonsrettigheter hvis man blir ufør i permisjonstiden, eller at etterlatte har rett til etterlattepensjon ved død.


Dette er noe annet enn arbeidsgivers rett til i visse tilfeller å permittere arbeidstaker. Det er flere regelverk som gir rett til permisjon. Jeg har barn under år , hvorav er funksjonshemmet og kronisk syk.


Jeg har søkt om uker permisjon UTEN lønn for å ta han med til syden, da vi vet at dette er noe som gagner han veldig - slik at jeg kan bruke ferien min til andre ting enn å ta han med til syden (noe vi gjør hvert år 1-xx pr år - på hans premisser). Flere tar permisjon uten lønn : Dette må du tenke på om du skal ta ulønnet permisjon. Den gylne økonomiske tidsalderen vi er inne i, er grunnen til at flere tør å ta seg ekstra fri, mener økonomer.


Gravide arbeidstakere har rett til fri med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll. Friske, gravide kvinner som ikke kan jobbe under svangerskapet fordi det kan medføre risiko for skade på fosteret, kan få svangerskapspenger. Det er et krav at det ikke er mulig med omplassering eller tilrettelegging til annet arbeid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg