fredag 15. november 2019

Uteplanter som tåler mye sol

Bør stå lyst, gjerne i direkte sol. Ildtopp er en kortdagsplante, hvilket betyr at den blomstrer naturlig i februar-mars. Tåler kraftig uttørking, og er en svært enkel stueplante å få til. Men tåler ikke å få for mye vann, spesielt ikke om vinteren. En tøffing både når det gjelder mye sol og lite vann.


Takløk - hardføre stauder som tåler både lite jor tørke og mye sol.

Dette gjelder også de fleste sedumsorter. Phlox - Denne stauden blir vellykket om jorden har bra kvalitet. Astilbe - Den ønsker en fuktig plass og i motsetning til mange andre stauder tåler røttene vinterfuktighet. Plasseres lyst, tåler direkte sol. Tåler ikke for mye vann, og skal tørke ut mellom vanningene.


De to første tåler ikke direkte sol , og vil helst stå i halvskygge. Disse plantene tåler fint å stå i skyggen Har du et blomsterbed eller noen blomsterkrukker som står på skyggesiden av huset har du kanskje erfart at ikke alle blomstene trives like godt. Vi gir deg tips til hvilke planter du bør velge som trives godt i skyggen.


Denne planten er en selvforsynende bregne som ikke trenger sollys.

Bregnens blader skades hvis planten får for mye sol. Venushår-slekten består av cirka 2forskjellige arter, så det er nok å velge mellom. Det eneste du trenger å gjøre for holde den blomstrende er å vanne den tre ganger i uken og fukte bladene en gang iblant. Mye for at den er ekstremt tørketålende og krever lite stell. Selv om planten i utgangspunktet vil ha mye lys, tåler den fint å stå mørkere.


Den vokser ganske sakte og kan stå langt inn i rommet i flere år uten å ta spesielt skade av det. Med litt stell får den små lyse blomster på en kolbe som er gjemt helt nede i bladverket. Først noen som tåler å. Vårblomstrende og hardfør staude som trives like godt i sol som i. OBS: Har lett for å spre seg veldig mye , så pass at den. Mange hagesenter ha plantene sortert etter hva slags vokseforhold de skal ha. Steinbedplanter tåler tørke osv.


Bruk huet, ikke bare øynene! Mange kjøper det som ser flott ut og har blomster akkurat den dagen de er der for å handle inn, det kan være lurt, men også veldig dumt, sier Mette. Det er som å gå i butikken uten handleliste. Der kommer sola fram ca rundt på dagen og står på til den går ned om kvelden.


Hvilke blomster tåler mye sollys og tåler å tørke litt om jeg skulle glemme vanne dem en dag? Har også et lite bed som står midt i solveggen, det har vært et jordbærbed men jeg vil gjøre noe nytt.

Har du lyst å tenke litt langsiktig og gå i anskaffelse av blomster som holder lenger enn noen sommermåneder, er fuksia og pelargonium et godt valg, ifølge OBP. De kan bli både store og gamle, og er absolutt verdt å ta vare på. Kjøper man planter som ikke tåler frost, som oliventrær og citrustrær, må disse også tas inn om høsten. Solforholdene spiller en stor rolle og du må velge planter som vil trives på det voksestedet du velger i hagen din.


Sjekk også hvor høy den enkelte planten blir, slik at du planter de lave foran de høye osv. Gartneren har sydd sammen to menyer med planter som hun mener kler hverandre godt, har ulik høyde og som blomstrer til ulike tider. Den tåler å glemmes, men den setter pris på jevn vanning. Denne er ifølge ekspertene en mye brukt kontorplante, da den er utrolig lettstelt.


Dracaena ser ut som en palme med lange, smale blader og forvedet stengel, forklarer Nordli. Bladene hos de forskjellige artene har mange ofte striper i lysegrønt, rødt og hvitt. Jeg trenger tips om stueplanter som tåler sterk varme og direkte sol. Vinduene i stua har sollyset nesten hele dagen, og jeg har bare funnet noen få arter som trives godt. Jeg kan ikke ha så mye faktum, siden jeg har to små som plukker veldig på plantene.


Alt blir liksom brent. Margeritten blomstrer hele sommeren. Den er mye om våren siden den tåler ruskevær og lav temperatur. Bruk: Krukker, verandakasser, bed og på kirkegården.


Stell og plassering: Jevn vanning, men tåler noe tørke. Slyngpelargonia tåler mye sol. Jeg pleier å ha det i balkongkassene mine. Der er det sol fra tidlig morgen til sen kveld. De blomster hele sommeren, helt til frosten kommer i oktober.


Urter som oregano, timian, persille, gressløk, karve og merian tåler også fint kulden. Det meste kan overvintres i krukker, hvis de har rett herdighet og plasserer et passende sted. Det viktigste er likevel at du tar høyde for plantens vekst når du velger potte, og at ikke planten er så stor når den plantes.


Du oppnår best effekt med staudene når du har færre varianter og flere eksemplarer av hver art. Velg stauder som er tilpasset jorden, enten det er en frodig gressbakke, skrinn jor fuktig eller tørt, skygge eller sol på stedet. Det finnes stauder som tåler mye sol , lite sol , som liker mager jord eller frodig jord.


Tindved (Hippophae rhamnoides) er en plante som liker seg ved kysten og som ikke er så mye brukt. I Danmark og Sverige kaller man den faktisk for havtorn, så det sier vel alt. Den får oransje bær som kan spises og som er en god c-vitaminkilde.


Andre som klarer seg med lite vann er planter fra myntefamilien - fra krydderurten peppermynte som sprer seg som reneste ugraset med sine utløpere, til Salvier som både blomstrer lenge og er tørketålende. Timian skal heller ikke ha mye vann.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg