onsdag 27. november 2019

Redusert arbeidstid lønn

Les mer om redusert arbeidstid og fordelene ved å være medlem i Finansforbundet. Foreslår nye endringer. Jobbsikkerhet og lønnsvekst. DU et Supergavekort på 7kroner.


Når den avtalte perioden med redusert arbeidstid er over, har arbeidstakeren rett og plikt til å gå tilbake til opprinnelig stillingsandel.

Hvis forholdene som lå til grunn for retten til redusert arbeidstid faller bort, har arbeidstakeren normalt plikt til å gå tilbake til opprinnelig stilling, selv om den avtalte perioden ikke er over. Rett til redusert arbeidstid , arbeidsmiljøloven § 10-(4) Mange vil gjerne tilbake til jobb, men ikke fullt ut. Videre tenker nok mange at når de har rett til hel permisjon etter foran nevnte bestemmelse, har de i alle fall rett til det som er mindre, altså redusert arbeidstid. Redusert arbeidstid betyr redusert lønn , men også en rett til å gå tilbake til opprinnelig stillingsprosent etter en periode.


Omfanget av arbeidstakere med redusert arbeidstid i henhold til arbeidsmiljølovens paragraf 10-(4). Mest praktisk vil det kanskje være i de tilfellene der arbeidstakeren ønsker å øke arbeidstiden før utløpet av avtalt periode med redusert arbeidstid. Denne bestemmelsen innebærer ingen reduksjon i lønn , stillingsprosent eller arbeidstid.

Det har ført til en debatt om utfordringene med tid til familien når både far og mor jobber fulltid. I arbeidsmiljøloven slås det derimot fast at småbarnsforeldre har rett til redusert arbeidstid. Gis læreren andre arbeidsoppgaver som medfører reduksjon i undervisningstiden, reduseres arbeidstid som disponeres av læreren utenfor arbeidstiden på skolen med den samme prosentandel som undervisningen er redusert. Man kan avtale kortere alminnelig arbeidstid gjennom tariffavtale. En avtale som mange har er 3timer per uke.


Det er samtidig viktig å merke seg at redusert arbeidstid kan ha betydning for arbeidstakers tilknytning til pensjonsordninger og liknende. En arbeidstaker som får innvilget redusert arbeidstid vil også få redusert inntekt i den aktuelle perioden. Praktisk gjennomføring.


Retten til redusert arbeidstid gjelder for alle med små barn, men det forutsetter at det ikke er til vesentlig ulempe for virksomheten. Stillingsprosenten din vil fremdeles være 1, selv om arbeidstida og lønna reduseres. Ifølge arbeidsmiljøloven kan du ha rett til å jobbe mindre.


Utgangspunktet er at arbeidstaker som oppfyller inngangsvilkårene har rett til redusert arbeidstid , og det er arbeidsgiver som må sannsynliggjøre at dette er til vesentlig ulempe for virksomheten. Det er opp til partene å inngå avtale om redusert arbeidstid. Blir de ikke enige, kan hver av partene bringe saken inn for tvisteløsningsnemnda. Arbeidsgiver kan altså nekte.


Merk at rett til redusert arbeidstid etter denne bestemmelsen ikke innebærer at arbeidstakeren går over til redusert stilling.

Det er kun arbeidstiden innenfor den samme stillingsprosent som reduseres. Bestemmelsen gir ikke rett til økonomisk kompensasjon. Lønnen vil bli redusert tilsvarende arbeidstidsreduksjonen.


Under ellers like forhold har arbeidstaker med redusert arbeidstid fortrinnsrett til å øke sin arbeidstid når stilling blir ledig i virksomheten, forutsatt at stillingen helt eller i det vesentlige er tillagt de samme arbeidsoppgavene. Fortrinnsrett etter §§ 14-og 14-går foran fortrinnsrett etter bestemmelsen her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg