mandag 23. september 2019

Krabber i norge

Vanlige arter i Norge er blant annet taskekrabbe, som fiskes kommersielt, og den lille strandkrabben. Når krabber skal spises, fjernes den ikke-spiselige magesekken, ofte kalt paven. Mange krepsdyr som bærer navnet krabbe , slik som trollkrabber, porselenskrabber og hesteskokrabber er ikke krabber i det hele tatt, og hører hjemme i andre deler av leddyrenes stamtre.


Strandkrabbe er en art av krabber i infraordenen Brachyura. Sammen med svømmekrabber utgjør strandkrabber familien Portunidae. Det sitter fem brede tenner på hver side langs forkanten av skjoldet.

Den trives i salt sjø med hard bunn, men vandrer også ut i skjellsand og leire innimellom steinbunn. Om vinteren vandrer krabben til varmere og dypere vann. Det betyr også at vi kan stole på krabber som en robust, bærekraftig ressurs i Norge , og det er bra for fiskere og alle som liker å spise sjømat! Men det er også viktig å vise nødvendige respekt og fascinasjon for disse dyrene, og en slik studie er et skikkelig bra bidrag til dette.


I øst er det kvoteregulert, mens det i vest er fritt fiske. Ved å gå sidelengs utnytter de følehårene bedre. Hensikten med de to sonene er begrunnet med at man vil opprettholde et langsiktig fiskeri i øst samtidig med at en begrenser utbredelsen vestover.

Hva tenker du om å selge danske krabber ? Voksne kongekrabber er vandrere som kan tilbakelegge lange avstandar på næringssøk. Tidlegare forbod mot å sette krabbeteiner laurdag - søndag i perioden då hummerfisket pågår er oppheva. Frå svenskegrensa til og med Rogaland er minstemålet cm. I resten av landet er det cm. Norge og Russland har da delt totalkvoten mellom seg.


Derfor er krabber med eldre skall best egnet til koking. Disse skallene er harde og slitte. Kjennes krabben tung ut, er det et godt tegn. I Norge er de største forekomstene i Trøndelag. Kongekrabben er av mange regnet for en stor delikatesse.


Ifølge tall fra Norges Råfisklag går kun ti prosent av fangsten til konsum av hel. Kystnære båter bringer levende krabber til en av Polar Seafoods fabrikker i Finnmark , Norge , hvor krabben blir foredlet videre, enten som rå eller kokt. Eller den eksporteres levende.


HitraMat AS er Norges ledende og Europas største aktør innen prosessering av taskekrabbe. Det skulle bare mangle at vi har Norges største krabbe hos oss, sier Frits. Han forteller at denne typen krabber kan bli opptil år gamle, centimeter lange og veie inntil fem kilo.


Krabaten som ble levert nå veier kilo.

LEVERT: Marius på sin side har dårlig samvittighet for familien på fire som stakk innom tidligere i uken. Vi tror videre at det kjøres med store kvanta med krabber sørover til flere steder i Sør- Norge. Det ser ut for oss som om krabbene har gått i forskjellige retninger etter mottakene i Sør- Norge , sier Håvard Kampen.


I det kalde, klare vannet i Norge finnes det en protein-rik delikatesse like under tidevannsonen, nemlig stort kamskjell. Noen har kjøpt tonn med krabber for å videreselge i eller 1kilos forsendelser til andre i nettverket. På svensk kalles arten pilgrimsmussla nettopp fordi den vandrer. I løpet av kort tid kan et område som nærmest er tomt for kamskjell, bli fylt med godt voksne skjell.


Taskekrabben er den vanligste norske krabben. Davidsen liker den salte smaken og teksturen i kjøttet. Levende krabbe kan du få i en fiskebutikk, eller fiske en selv. Statens næringsmiddeltilsyn advarer igjen mot å spise krabber i store deler av Sør- Norge. Beregner ca 2gram krabbekjøtt per person.


Hos MENY kan du kjøpe krabbe levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller. Det er normalt innholdet i en stor krabbe. Seint på sommeren vandrer mange krabber opp i flomålet langs kysten, spesielt om natten, og beiter på tilvekst av rur og andre organismer som er kommet til i løpet av sommeren.


Nå foreslår de nye regler for å stoppe såkalt spøkelsesfiske. Råtnende tau skal redde krabber fra spøkelsesdøden Tusenvis av krabbeteiner forsvinner årlig, ifølge Fiskeridirektoratet. Lindis Ramona Aune karakteriserer krabbe som en fantastisk råvare. Og prøv peppermarinerte krabbeklør.


Mye taskekrabbe holder til i tareskogen, der den beiter aktivt på en lang rekke dyr. Fantastisk, sier hun. Flere år med lave fangster.


Etter en misforståelse med bestillingen ordnet de opp på en makeløs måte. Hvor flinke krabber er til å overleve i utfordrende forhol og tilpasse seg nye farvann, kan vi allerede se flere eksempler på. Skalldyr Norge as – – Vurderingen 4. Krabbe kan brukes i pasta og i salat.


Ekspedisjonsskipet MS Nordnorge er treffende oppkalt etter den nordlige delen av Norge , hvor mesteparten ligger nord for polarsirkelen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg