mandag 16. september 2019

Karteller

Myndighetenes holdning til karteller har skiftet over årene og fra land til land. I mellomkrigstiden søkte myndighetene i diktaturstatene å gjennomføre en full regulering av næringslivet, blant annet ved å pålegge bedriftene å være medlemmer av tvangskarteller. Et eksempel på dette er Italias korporativisme.


Kartellene fører voldelige kamper om kontrollen over sentrale smuglingsveier fra Nuevo Laredo, til San Diego. Dette er samlesiden over alle de siste nyhetssaker som omhandler karteller.

Meksikanske karteller ansetter leiemordere og soldater, kjent som sicarios. Vi bryr oss om ditt personvern. Ikke tillatt i Norge uten etter dispensasjon. Også om sammenslutninger generelt, f. Folkerettslig, overenskomster mellom krigførende makter om krigsfanger, postbefordring osv.


Tre norske jenter er mistenkt for kokainsmugling i Bolivia. Her er de mektige bakmennene som styrer internasjonal narkohandel.

De flyr verden over for å redde selskaper fra skyhøye bøter og direktører fra fengsling. Karteller utgör en allvarlig överträdelse av konkurrensreglerna. Om konkurrenter kommer överens om hur de ska agera gentemot sina kunder sätts konkurrensen på marknaden ur spel. Kurs i bruk av Kartleggeren?


Fagbokforlaget tilbyr kurs i bruk av Kartleggeren. Utmärkande för karteller är hemlighetsmakeriet. Höga direktörer i företag i samma bransch träffas på hemlig ort och överenskommer om vilket av företagen, som skall vinna en viss aktuell anbudstävlan. Det företaget lägger det fördelaktigaste anbudet, medan övriga företag i kartellen lägger bu som ej är lika attraktiva. For info som ikke er relatert til kryssor så kan du slå opp karteller i ordboka.


Et kartell er en sammenslutning, særlig innen faglige organisasjoner. Mexico er blitt ofre for narkotikakartellenes brutale vold de siste åtte årene. Mexicos mektige karteller har for lengst slått rot i nabolandet USA, deres største marked for cannabis og kokain. Men kartellene opererer også i Europa og i Norge, sier den mexicansk-amerikanske journalisten Alfredo Corchado. Oligopol er greit fordi man vil ikke bruke massevis av ressurser bare for å prøve å få inn flere aktører en et marked der inngangsbarrieren er for høy.


Det andre tingen er at man er ikke villig til å diskutere at karteller KAN være positivt for markedet. Straks de lukter trøbbel, får de selskaper til å melde til konkurransemyndighetene, slik at de kan søke om straffeamnesti.

Når det er risiko for at myndighetene skal avsløre karteller , dukker advokatene opp. Et kartel er en ulovlig aftale mellem konkurrerende virksomheder, der begrænser konkurrencen. Her kan du læse om de mest gængse former for overtrædelser af konkurrenceloven. Det var medlemmer av andre karteller som kom hit og vi kunne ikke la dem gå. Vi måtte henrette dem, forteller Jose.


Jose er ikke blant de uskyldige. Han har flere ganger vært i kamper med soldater og politi. Jeg mistet en god kamerat under en skuddveksling med soldater fra den meksikanske hæren.


Du kan være med til at stoppe karteller ved at ringe, sende e-mail eller kontakte os anonymt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg