torsdag 5. juli 2018

Husfarger grå

Vi vet at de fleste har en formening om hvilken hovedfarge de ønsker til huset sitt, fortsetter Klæboe Mørkve. I vårt nye fargekart kan du studere en rekke ulike grå nyanser, fra de kjølige og nøytrale til de lune og varme. Hver hovedfarge har sine tilhørende fargeanbefalinger. Fra lyse og beige nyanser, over mot brunt, grått , blått og videre til en rekke grønne, gule og røde fargetoner, forteller hun.


Utefarger handler mindre om trender, og mer om estetikk, tradisjoner og varighet.

La oss si du har bestemt deg for å male huset ditt grått. Trendy med grått Når det gjelder utendørsmaling er hvite og egghvite nyanser alltid populære. Flere hensyn – Når du velger farge til huset bør du ta hensyn såvel til omgivelsene som til husets stilart, anbefaler Jotuns fargesjef Lisbeth Larsen. Klassiske gråfarger som Grå Skifer, Front og Labrador er på fremmarsj. De litt mer fargevågale beveger seg også mot den grå -blå-fargepaletten, med fargetoner som Sink, Byge og Stengrå.


En gulaktig grå tone. Vakker, mørk gråtone som står i perfekt fargeharmoni med mange andre gråtoner.

Selv om vi under de seneste årene har sett flere og flere grå , brune og sorte husfarger , så er rødt som vi forbinder med det klassiske huset rundt om i Norges land. Og som vi nevnte i begynnelsen av artikkelen – om du ber et barn tegne et hus så er sjansen stor at det maler et rødt lite hus med røyk fra skorsteinen. Slik velger du riktig farge på huset Grå maling?


Hvilken farge på husmalingen bør du egentlig velge? En misforståelse at grått er nøytralt og tidløst 11. Da bør du styre unna grått , sier fargeforsker og universitetslektor Kine Angelo ved NTNU. Denne fargen vil oppleves som klassisk og tidløs utendørs, – den vil ikke vippe verken blå eller rød.


Den er akkurat mørk nok til å skape fine kontraster til hvite detaljer som vinduer, dører og detaljer. Huset er din viktigste eiendel. Finn den stilen som passer best til deg og ditt hus og velg en maling som beskytter det godt og lenge. Her kan du se hvordan du.


Kine Angelo er universitetslektor i byggekunst, form og farge ved NTNU, og forsker på blant annet husfarger. Hun synes det er trist at viktig kunnskap og estetikk males over av gråtoner. Forskeren har reist land og strand for å se på hus, og har vært vitne til at flere og flere grå hus dukker opp over hele landet.


Grått hus kan fort bli litt trist dersom taket også er grått , men når taket er rødt tror jeg at et grått hus med hvite karmer kan bli veldig fint.

Forøvrig så høres det ut som om rødt også kan passe inn sammen med resten av fargene i gata. Men, jeg er utrolig opptatt av husfarger ! Det koker liksom innvendig når hus etter hus males grått. Dette blir nesten pinlig, Anne. Selv klorer jeg meg fast i et rødt hus her ved Trondheimsfjorden, og tenker med skrekk og gru på at nå males faktisk bygårder i Trondheim sentrum grå ! De fargerike bygårdene i Trondheim sentrum. I Norge males hus i nesten alle farger som finnes, med unntak for blått, som kun brukes unntaksvis.


Og forskjellene mellom Sverige og Norge er store når det kommer til husfarger : – Det brukes mye mer, og sterkere farger i Norge enn i Sverige, sier han og peker ut tradisjonsfargene som mer vanlige på hus. Med Butinox Futura kan du velge mellom et elegant helmatt utseende eller et stilrent halvblank utseende. Prøv fargevelgeren og finn den fargen du liker best.


I den moderne fargepaletten finner du sofistikerte grå og gråblå toner. Alle gir huset et distinkt fargeuttrykk, og danner et stilrent bakteppe for bruk av spreke tilleggsfarger. Samtidig kan grått sies å være den eldste fargen på hus, ved at gamledagers tømmervegger ikke ble behandlet, men med tiden fremsto som sølvgrå og værslitt.


For å få en nøytralt grå farge, bør kuløren trekke mot gult og ha høy sorthet. Hvis gråfargen savner gult, og har for lite sort, vil fasaden oppleves som blåaktig. Jeg synes grå farge på veggene i stua er veldig fin - hvilke farge har dere som ligner på bildet?


Og kanskje frå skifer på peisen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg