fredag 20. juli 2018

Dyrke urter på balkongen

Zoologen har lyst å motivere deg til å leve et grønnere liv og vise hvordan du kan dyrke friske grønnsaker og urter i hagen og på balkongen. Her blir du også guida til å sanke ville vekster og lage deilige matretter. Bonus: Slik bygger du insekthotell, fuglekasser og flaggermushus. Hvor bra plantene vokser kommer mye an på hva slags vær vi får, men vi kan hjelpe dem på veien ved å sette plantene varmt og lunt.


De fleste urter elsker sol, og misliker vind.

Har du ikke en egen hage kan du fremdeles dyrke ferske og deilige urter og grønnsaker. En balkong kan også være ideell for å dyrke forskjellige urter og salater, da du slipper tradisjonelle skadedyr og spesielt brunsneglen som elsker å gnaske på fruktene av ditt arbeid. Selv om du ikke har en stor hage og mulighet til å for eksempel anlegge en kjøkkenhage, er det likevel mye du kan dyrke på liten plass. Hvis du har en balkong , en veranda, en altan eller kanskje en platting, har du fint muligheten til å dyrke grønnsaker selv.


Dyrk blåbær og tyttebær på balkongen i såkalt sur jor f. Blåbær gir større avling og finere bær hvis du planter to ulike sorter på balkongen , så de kan bestøve hverandre. Blåbærbusken får også en rød og flott høstfarge på bladene men tyttebær er vintergrønn og pryder plassen selv på.

Litt mer styr å dyrke for den trenger ekstra vanning, spesielt første måneden. Månedsjordbær Månedsjordbær er en kultivert utgave av markjordbær, hvor de har beholdt størrelsen og smaken på bærne, men fått planten til å lage bær absolutt hele sommeren gjennom. En genial plante, som skapt for selv den minste balkong ! Leiligheten min er på kvadratmeter, og balkongen er på kanskje fem. Start med det som er enklest å dyrke frem – urter og salat for.


Urtene til Holter-Hovind er planta utandørs, men ho meiner urter lett kan dyrkast både inne og ute. Da jeg endelig fikk denne balkongen og mer plass til å dyrke , var det bare å slå. I dag er det mulig å få for eksempel frukttrær i dvergstørrelse som passer i en stor krukke på en balkong eller en veranda.


Det er mye du kan dyrke på liten plass. Eller hva med et par stikkelsbærbusker? Disse blir nemlig ikke så store. Urter passer også ypperlig på balkongen. De tar liten plass og trenger svært lite stell.


Bli med på trenden – og kom i gang med å dyrke du også! Andre har kun en balkong med noen plantekasser eller urner på.

Du må kunne kjenne til hvilke blomster som er spiselige og hvilke som ikke er spiselige. Noen blomster likner på hverandre, men kan være litt skumle fordi den ene kan være spiselig, mens den andre kan være giftig. Er du i det minste tvil, så rådfør deg med ekspertene. Levende planter - dekorasjon av balkongen Hagen på balkongen gleder ikke bare øyet, men bærer også frukt. Krydret urter hage på balkongen.


På balkongen , ikke engang vinduer, om sommeren kan du detdyrke urter : en rekke typer timian, mynte, salvie. De er upretensiøse, dekorative, konkurrerer praktisk talt ikke med hverandre. Hvordan å dyrke urter på en leilighet Balkong Bare fordi du bor i en leilighet er ingen grunn til å gi opp på hagearbeid.


Selv en liten balkong har plass til en enkelt pott, en selv vanning planter, eller et kar og en espalier. Det går også fint å dyrke urter i verandakasser eller bøtter og potter på balkongen. Et urtebed er en samling levende smaksopplevelser, og i urtebedet er det lett å forstå hva som er spiselig – fordi alt som er over bakken, kan smakes på. Både chili og tomater kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og er derfor vant med adskillig varmere temperaturer enn det vi kan by på i Norge.


Men det går likevel fint an å lykkes med å dyrke både chili og tomater i hagen eller på balkongen. Chili og tomat er planter som man må starte å dyrke inne på vinteren. Dersom du kommer i gang sent i sesongen kan det være greit å kjøpe noen planter som allerede har kommet et stykke på vei mot blomstring.


Et bra tips for å hjelpe plantene dine på vei er å kutte bunnen av en plastflaske, skru av korken og plassere over planten dine. Her er forslag til lette urter å dyrke inne og ute, Det finnes selvsagt mange flere lette urter - og krydderplanter du kan prøve deg på som basilikum og dill du kan legge til eller bytte ut me men vi stoppet ved forslag. Rosmarinus officinalis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg